Expositie Museum de Scheper - Eibergen bevrijd

Eibergen werd op 1 april 1945 door de Engelsen en de Canadezen bevrijd van de Duitsers. In de Achterhoek wonen nog veel mensen die de bezetting en de bevrijding bewust hebben meegemaakt, hun persoonlijke verhaal kunt u zien en beluisteren in de filmzaal van Museum de Scheper.

Eibergen bevrijd - Expositie “75 jaar vrijheid” in Museum de Scheper van 31 maart t/m 9 mei 2020.

Wat betekende het om bezet te zijn, wat betekende het om bevrijd te worden en wat betekende het om vrij te zijn? De bevrijding kwam laat en toch plotseling. Uitputting en vreugde werden verdrongen door zorgen over wederopbouw. Voor dromen was geen tijd: het leven ging door en in Oost-Indië werd Nederland nu de bezettende macht. Wat had men van “bevrijding en vrijheid” begrepen? Zien we heden ten dage “vrijheid” als verworvenheid of als streven voor iedereen?
Voor de inwoners van Eibergen was 1 april in elk geval de dag waarop men de vlag buiten kon hangen! De geallieerden brachten sigaretten en chocola mee en deelden die uit.

Natuurlijk laat Eibergen anno 2020 deze 75-jarige bevrijdingsdag niet onopgemerkt voorbij gaan. In de periode tussen 31 maart en 9 mei is in Museum de Scheper een expositie te zien die is samengesteld uit gesproken persoonlijke verhalen die worden vertoond in de filmzaal. Tevens worden er in de expositieruimte films en foto’s tentoongesteld van Eibergen tijdens de oorlogsjaren, aangevuld met bijpassende voorwerpen uit de collectie van het museum en staan er diverse activiteiten voor jong en oud op stapel.