Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Toe aan cultuur? Deze 5 tentoonstellingen gaan dit weekend open

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Komend weekend gaan de temperaturen omlaag en neemt de kans op buien toe. Kortom: ultiem museumweer! En dat komt goed uit, want er gaan dit weekend een aantal prachtige nieuwe tentoonstellingen open. Wij zochten vijf van de meest intrigerende en interessante exposities uit en zetten ze voor je op een rij. 

Annabel Oosteweeghel – Insomnia – De Fundatie – Zwolle

 
Twintig procent van de Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, ook wel insomnia. Samen bewonen zij de duistere en verborgen wereld van de nacht. Annabel Oosteweeghel maakte een fotoserie die de rauwe eenzaamheid en wanhoop van slapeloosheid laat zien. Hoe is het om uren wakker te liggen? Wat doe je als je niet kan slapen? Oosteweeghel legde het allemaal vast op foto’s die lijken op stills uit films. Het resultaat is vanaf zaterdag 18 januari te zien in Museum De Fundatie
 
 

David Schnell – Saison – Drents Museum – Assen

 
Vanaf zondag 19 januari is in de vernieuwde Abdijkerk van het Drents Museum werk van David Schnell te zien, een van de belangrijkste Duitse hedendaagse kunstenaars. Schnell behoort tot de Neue Leipziger Schule en de tentoonstelling laat bezoekers via vijftien monumentale schilderijen kennismaken met zijn kleurrijke werk dat de grens tussen werkelijkheid en abstractie opzoekt.
 
 

Eddy Posthuma de Boer – De eerste foto van God – Fotomuseum Den Haag

 
In deze grote tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag ligt de nadruk op het werk van deze levende legende uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Eddy Posthuma de Boer is een van de belangrijkste naoorlogse fotografen en zijn oeuvre laat een grote liefde voor de mens en de menselijke ervaring zien. In deze tentoonstelling staat ook de band met de literatuur van de fotograaf centraal, wat ook blijkt uit de titel: De eerste foto van God is een gedicht dat Cees Nooteboom schreef bij een foto die Posthuma de Boer nam.
 
 

Erik Hijweege – New Habitat – Natuurhistorisch Museum – Rotterdam

 
Ruim 19.000 diersoorten lopen het risico om binnen afzienbare tijd uit te sterven omdat hun leefgebieden steeds meer aangetast worden door de mens. Fotograaf en kunstenaar Erik Hijweege zag op Borneo met eigen ogen de illegale verwoesting van het regenwoud en deze ervaring gaf hem de inspiratie om de vernieling van deze leefgebieden op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Dat doet hij met de indringende en krachtige fotoserie New Habitat, die vanaf 19 januari te zien is in het Natuurhistorisch Museum. Voor de foto’s van New Habitat gebruikte hij een negentiende-eeuwse fototechniek: het natte collodiumprocedé. 
 
 

MOP-UP 3 – Museum de Kantfabriek – Horst

 
Deze tentoonstelling laat het afstudeerwerk zien van studenten van ArtEZ, MAFAD, AMFI, Willem de Kooning en SintLucas. De deelnemende kunstenaars zijn Lisa Bisschop, Max Niereisel, Jolieke Kessels, Julina Vanille Bezold, Robin Cuppen, Kaylee Nieuwenhuizen, Ferry Schiffelers, Renee Augustinus, Laura Knüwer, Charlotte Kuilboer en Chloë Severien. Museum de Kantfabriek biedt hen het platform om hun kunstwerken aan de wereld te tonen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.