Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toe aan cultuur? Deze 5 tentoonstellingen gaan dit weekend open

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Komend weekend gaan de temperaturen omlaag en neemt de kans op buien toe. Kortom: ultiem museumweer! En dat komt goed uit, want er gaan dit weekend een aantal prachtige nieuwe tentoonstellingen open. Wij zochten vijf van de meest intrigerende en interessante exposities uit en zetten ze voor je op een rij. 

Annabel Oosteweeghel – Insomnia – De Fundatie – Zwolle

 
Twintig procent van de Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, ook wel insomnia. Samen bewonen zij de duistere en verborgen wereld van de nacht. Annabel Oosteweeghel maakte een fotoserie die de rauwe eenzaamheid en wanhoop van slapeloosheid laat zien. Hoe is het om uren wakker te liggen? Wat doe je als je niet kan slapen? Oosteweeghel legde het allemaal vast op foto’s die lijken op stills uit films. Het resultaat is vanaf zaterdag 18 januari te zien in Museum De Fundatie
 
 

David Schnell – Saison – Drents Museum – Assen

 
Vanaf zondag 19 januari is in de vernieuwde Abdijkerk van het Drents Museum werk van David Schnell te zien, een van de belangrijkste Duitse hedendaagse kunstenaars. Schnell behoort tot de Neue Leipziger Schule en de tentoonstelling laat bezoekers via vijftien monumentale schilderijen kennismaken met zijn kleurrijke werk dat de grens tussen werkelijkheid en abstractie opzoekt.
 
 

Eddy Posthuma de Boer – De eerste foto van God – Fotomuseum Den Haag

 
In deze grote tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag ligt de nadruk op het werk van deze levende legende uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Eddy Posthuma de Boer is een van de belangrijkste naoorlogse fotografen en zijn oeuvre laat een grote liefde voor de mens en de menselijke ervaring zien. In deze tentoonstelling staat ook de band met de literatuur van de fotograaf centraal, wat ook blijkt uit de titel: De eerste foto van God is een gedicht dat Cees Nooteboom schreef bij een foto die Posthuma de Boer nam.
 
 

Erik Hijweege – New Habitat – Natuurhistorisch Museum – Rotterdam

 
Ruim 19.000 diersoorten lopen het risico om binnen afzienbare tijd uit te sterven omdat hun leefgebieden steeds meer aangetast worden door de mens. Fotograaf en kunstenaar Erik Hijweege zag op Borneo met eigen ogen de illegale verwoesting van het regenwoud en deze ervaring gaf hem de inspiratie om de vernieling van deze leefgebieden op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Dat doet hij met de indringende en krachtige fotoserie New Habitat, die vanaf 19 januari te zien is in het Natuurhistorisch Museum. Voor de foto’s van New Habitat gebruikte hij een negentiende-eeuwse fototechniek: het natte collodiumprocedé. 
 
 

MOP-UP 3 – Museum de Kantfabriek – Horst

 
Deze tentoonstelling laat het afstudeerwerk zien van studenten van ArtEZ, MAFAD, AMFI, Willem de Kooning en SintLucas. De deelnemende kunstenaars zijn Lisa Bisschop, Max Niereisel, Jolieke Kessels, Julina Vanille Bezold, Robin Cuppen, Kaylee Nieuwenhuizen, Ferry Schiffelers, Renee Augustinus, Laura Knüwer, Charlotte Kuilboer en Chloë Severien. Museum de Kantfabriek biedt hen het platform om hun kunstwerken aan de wereld te tonen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".