Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nieuwe dinotentoonstelling in Teylers is eerste in Nederland over paleokunst

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Vanaf 31 januari 2020 presenteert Teylers Museum de familietentoonstelling Dinomakers, een expositie waarmee het oudste museum van Nederland het bekende beeld van de oertijd op zijn kop wil zetten. Extra bijzonder is dat Teylers met deze tentoonstelling het eerste museum in Nederland is dat aandacht besteed aan paleokunst. Dit meldt Teylers Museum
Elke generatie kinderen raakt gefascineerd door dinosaurussen. Maar het beeld van deze uitgestorven wezens is door de jaren heen nogal veranderd. Van dino’s met schubben tot dino’s met veren. Van log en traag tot snelle renners. En dat gekke uitsteeksel dat aanvankelijk op de neus van de iguanodon werd afgebeeld, bleek uiteindelijk zijn duim. In Dinomakers krijgen bezoekers een overzicht van twee eeuwen paleokunst: de spannende, verrassende en soms controversiële verbeelding van dino’s en ander prehistorisch leven door kunstenaars en wetenschappers. Fossielen, schilderijen, tekeningen, toverlantaarnplaatjes, films en modellen: verwonder je over de enorme verbeeldingskracht van de dinomakers en ontdek hoe hun creaties steeds veranderen.
 

Paleokunst: ode aan de verbeelding

 
Een stukje bot of kies, soms alleen een afdruk van een poot in de modder: het enige tastbare bewijs van de oertijd zijn miljoenen jaren oude fossielen. Uit deze versteende resten vormden kunstenaars en wetenschappers de levendige beelden die zich via boeken, musea en films in ons collectieve geheugen genesteld hebben: een mammoet in de sneeuw op die oude schoolplaat; de zware wenkbrauwen van een Neanderthaler in je boek over de prehistorie; de angstaanjagende T-rex en vriendelijke langnekken in Jurassic Park. Paleokunst is een wonderlijke combinatie van fossiele bewijzen, diepgravend onderzoek, artistieke technieken én een enorme verbeeldingskracht.
 

Dinomakers in Teylers Museum

 
Dinomakers is de eerste tentoonstelling over paleokunst in Nederland. Het onderwerp op het snijvlak van natuur, kunst en cultuur past prachtig bij Teylers Museum, museum van kunst en wetenschap. Uitzonderlijk materiaal uit binnen- en buitenland wordt bijeengebracht. Bruiklenen komen van onder andere Natural History Museum in Londen, Moravisch Museum in Brno, Museon in Den Haag en particuliere verzamelaars. Ook is er werk te zien van hedendaagse dinomakers: tekeningen en modellen van de bekende Nederlandse paleokunstenaars Kennis & Kennis en digitale kunst van de Britse kunstenaar Mark Witton. Aansluitend bij actuele ontwikkelingen in de paleontologie beelden zij de raadselachtige dieren of vroege mensachtigen af in herkenbare poses. De T-Rex verzorgt zijn jongen. En in plaats van permanent op mammoeten te jagen, pronkt de Neanderthalerman met een gek kapsel.
 

Kinderen en de toekomst

 
De fascinatie voor dino’s van de huidige generatie kinderen krijgt ook een plek in de tentoonstelling. In korte filmpjes vertellen jonge dinospecialisten over hun favoriete dino en geven ze hun kijk op de oertijd. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door de tentoonstelling met creatieve doe-opdrachten. Ze worden uitgedaagd na te denken over het uitgestorven leven van de toekomst. De tentoonstelling legt een link met nu door in te gaan op de invloed van klimaatsverandering en de mens op de ontwikkeling van dieren en planten.” Dinomakers wordt gemaakt in samenwerking met gastconservator Esther van Gelder.
 
Dinomakers is te zien van 31 januari tot en met 1 juni 2020 in het Teylers Museum in Haarlem
 
Door: Nationale Recreatiegids
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.