Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

André Rieu hoopt dat nieuwe concertreeks 'Kerst in Maastricht' traditie wordt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
André Rieu is klaar voor zijn drie kerstconcerten die hij dit weekend geeft in het MECC in zijn eigen Maastricht. Hij hoopt dat de concertreeks ‘Kerst in Maastricht’ een nieuwe traditie wordt, vertelt hij tijdens de voorbereidingen.

"Het zou natuurlijk heel leuk zijn als ook dit een traditie wordt, net als de Vrijthofconcerten in de zomer. Wie weet komen er over een aantal jaren ook mensen vanuit de hele wereld naartoe. Dat lijkt me geweldig", wenst de orkestleider. Het is de eerste keer dat André Rieu kerstconcerten geeft in Maastricht. Al 30.000 toegangskaarten zijn verkocht. Alleen voor de voorstelling op vrijdagavond zijn nog kaarten verkrijgbaar.

"Het ziet er naar uit dat alle drie de concerten uitverkocht raken", zegt de koning van de wals. Rieu noemt het spannend om voorafgaande aan kerst in Maastricht op te treden. "Net als de eerste keer op het Vrijthof vijftien jaar geleden. Toen hadden we ook geen idee hoe het zou worden. Maar we hebben een prachtig programma gemaakt en hopen natuurlijk dat het net zo’n succes zal worden als de Vrijthofconcerten, waar mensen van over de hele wereld naartoe komen."

Uitdaging

Het aankleden van het MECC in kerstsferen is wel een uitdaging, erkent Rieu. "Het MECC is op zich een grote, lelijke grijze hal. Daar moet je eerst iets moois van maken, voordat je er überhaupt mensen naartoe haalt. Maar dat gaat lukken! Ik ben er nu elke dag om te kijken, en het wordt ongelooflijk mooi. Van die hele hal zie je gewoon niks meer. Het plafond, de wanden, de vloer, alles wordt omgetoverd in een sprookjesachtig winterwonderland, compleet met twee schaatsbanen."

Zijn Johan Strauss Orkest heeft speciale nummers op de lessenaar staan die bijdragen aan het kerstgevoel. Rieu heeft ook hoge verwachtingen van de gastoptredens, waaronder The Platin Tenors, The Golden Voices of Gospel en de Nederlandse kampioenen synchroonschaatsen. Rieu: "Verder doet een grote groep ‘schoonrijders’ mee. Dat is zo bijzonder! Het is een bepaalde vorm van kunstschaatsen, die alleen in Nederland beoefend wordt en zelfs erkend is als cultureel erfgoed. Je ziet die vorm van schaatsen, soms samen aan een lange stok, wel op schilderijen van oude Hollandse meesters, prachtig. Zij schaatsen in Friese en Zeeuwse klederdracht."

Kou

In eerdere jaren gaf Rieu kerstconcerten in Groot-Brittannië, maar daar werd hij letterlijk in de kou gezet. "Het leek wel of het met het jaar kouder werd. Een soort Frexit, freezing exit. Als mijn crew in de hal aankwam, ‘s ochtends om 4 uur, was er helemaal geen verwarming. Nou, dat is voor die mensen geen pretje om zo te moeten werken. Het orkest en ik komen altijd tegen 3 uur in middag, dan was het er een graad of 12 en dat was ook niet fijn. ‘s Avonds tijdens het concert was het gewoon te koud om te spelen. Dat is noch voor het publiek noch voor musici prettig. En na zeven jaar dacht ik: het is genoeg geweest."

Zelf viert André Rieu kerst met de familie. "Kerstmis bij ons thuis is vooral een familiefeest. Marjorie en ik vieren het samen met onze zonen en hun gezinnen. We hebben inmiddels vijf kleinkinderen, dus dat wordt super gezellig en ontspannen. Ik kook graag voor veel mensen - geen grote zware diners, hoor, gewoon lekker - en we genieten ervan om met hen samen te zijn. En na Kerstmis verheugen we ons op de Nieuwjaarsconcerten in Amsterdam en Antwerpen."

Door: ANP

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (12:45)

‘Een gewone burger die met enkel fascinatie iets unieks maakt’

Het is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het bijzondere bouwwerk heeft vorig jaar na jaren onderzoek de erkenning gekregen die het verdient: afgelopen september is het planetarium uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee telt ons land in totaal dertien werelderfgoedsites. Maar wat is het precies voor gebouw en wat maakt het zo bijzonder? Om die vragen te beantwoorden gingen wij in gesprek met Adrie Warmenhoven, de directeur van het planetarium. Hij vertelt in het interview over het proces wat ertoe heeft geleid dat het planetarium nu werelderfgoed is, hoe dit tot stand is gekomen en wat het planetarium zo uniek maakt. 

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.

10 april '24 (10:56)

Overijssel zet Kunst van de Korte Keten centraal met reizend minimuseum

Tijdens het evenement ‘Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!’ op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is op 6 april het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Het is een project waarmee verbinding wordt gemaakt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met De Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch en streekproductenmarkt staat het minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen, meldt Marketing Oost.