Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijks, Stedelijk en Van Gogh gehad? Dit zijn 5 Amsterdamse alternatieven

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van ons land, maar ook het onbetwiste museumwalhalla van Nederland. Niet minder dan vijftig musea telt de stad aan de Amstel, waaronder grootheden als het Rijks, Stedelijk en Van Gogh. Heb je dit museale trio aan het Museumplein inmiddels gehad? Toe aan een paar goede alternatieven? We hebben er vijf voor je!

1. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

 
Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van Amsterdam. In 1661 kocht de katholieke koopman Jan Hartman het pand en liet hij er een zolderkerk in bouwen. Katholieke vieringen waren in die tijd verboden in het protestantste Nederland, maar binnen Amsterdam werden andere geloofsovertuigingen gedoogd. Ook nu laat het kerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder nog zien hoe Amsterdam in de zeventiende omging met verschillende religies. Alles is authentiek en bezoekers kunnen hier de geschiedenis herbeleven.
 
 

2. Foam (Fotografiemuseum Amsterdam)

 
Aan de hand van wisselende tentoonstelling laat Foam allerlei verschillende fotografische genres zijn. Zo worden er historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s getoond. Elk jaar organiseert het museum vier langlopende, tijdelijke exposities die elk ongeveer drie maanden lopen en vaak de grote namen in de fotografie belichten. Daarnaast zijn er jaarlijks zestien korter lopende exposities die qua onderwerp erg uiteenlopen. Dat maakt Foam een perfect museum om vaker naartoe terug te keren. 
 

3. Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover

 
Tot Zover besteedt aandacht aan hoe mensen omgaan met de dood. Hoe we omgaan met sterven en de dood als concept zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven. Voor veel mensen is de dood een eng onderwerp om over te praten, maar in dit museum kan men op een mooie manier leren (en) reflecteren over de dood, sterfelijkheid en het leven aan de hand van vaste en wisselende cultuurhistorische tentoonstellingen.
 

4. Tassenmuseum Amsterdam

 
Het begon allemaal toen Hendrikje Ivo in Norwich (Engeland) een leren handtas met dekplaten van schildpad vond. Ze ging zich verdiepen in de geschiedenis van de tas en daar vloeide het Tassenmuseum uit voort. Met zo’n 4.500 voorwerpen die stammen uit de periode vanaf het jaar 1500 tot nu is dit museum echt de moeite waard. De vaste collectie toont de geschiedenis van de westerse tas van de late Middeleeuwen tot nu. 
 
 

5. KattenKabinet

 
Kattenliefhebbers kunnen hun geluk niet op met dit museum dat geheel gewijd is aan katten. In 1990 richtte Bob Meijer het KattenKabinet op ter nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan. De collectie omvat allerlei verschillende kunstwerken van katten met onder andere werk van Picasso en Rembrandt. 
 
Door: Nationale Recreatiegids 
18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.