Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rijks, Stedelijk en Van Gogh gehad? Dit zijn 5 Amsterdamse alternatieven

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van ons land, maar ook het onbetwiste museumwalhalla van Nederland. Niet minder dan vijftig musea telt de stad aan de Amstel, waaronder grootheden als het Rijks, Stedelijk en Van Gogh. Heb je dit museale trio aan het Museumplein inmiddels gehad? Toe aan een paar goede alternatieven? We hebben er vijf voor je!

1. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

 
Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van Amsterdam. In 1661 kocht de katholieke koopman Jan Hartman het pand en liet hij er een zolderkerk in bouwen. Katholieke vieringen waren in die tijd verboden in het protestantste Nederland, maar binnen Amsterdam werden andere geloofsovertuigingen gedoogd. Ook nu laat het kerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder nog zien hoe Amsterdam in de zeventiende omging met verschillende religies. Alles is authentiek en bezoekers kunnen hier de geschiedenis herbeleven.
 
 

2. Foam (Fotografiemuseum Amsterdam)

 
Aan de hand van wisselende tentoonstelling laat Foam allerlei verschillende fotografische genres zijn. Zo worden er historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s getoond. Elk jaar organiseert het museum vier langlopende, tijdelijke exposities die elk ongeveer drie maanden lopen en vaak de grote namen in de fotografie belichten. Daarnaast zijn er jaarlijks zestien korter lopende exposities die qua onderwerp erg uiteenlopen. Dat maakt Foam een perfect museum om vaker naartoe terug te keren. 
 

3. Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover

 
Tot Zover besteedt aandacht aan hoe mensen omgaan met de dood. Hoe we omgaan met sterven en de dood als concept zegt veel over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven. Voor veel mensen is de dood een eng onderwerp om over te praten, maar in dit museum kan men op een mooie manier leren (en) reflecteren over de dood, sterfelijkheid en het leven aan de hand van vaste en wisselende cultuurhistorische tentoonstellingen.
 

4. Tassenmuseum Amsterdam

 
Het begon allemaal toen Hendrikje Ivo in Norwich (Engeland) een leren handtas met dekplaten van schildpad vond. Ze ging zich verdiepen in de geschiedenis van de tas en daar vloeide het Tassenmuseum uit voort. Met zo’n 4.500 voorwerpen die stammen uit de periode vanaf het jaar 1500 tot nu is dit museum echt de moeite waard. De vaste collectie toont de geschiedenis van de westerse tas van de late Middeleeuwen tot nu. 
 
 

5. KattenKabinet

 
Kattenliefhebbers kunnen hun geluk niet op met dit museum dat geheel gewijd is aan katten. In 1990 richtte Bob Meijer het KattenKabinet op ter nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan. De collectie omvat allerlei verschillende kunstwerken van katten met onder andere werk van Picasso en Rembrandt. 
 
Door: Nationale Recreatiegids 
28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.