Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Hein van der Heijden gaat tot de bodem in zijn eerste solo 'Ad Fundum'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Louis d’Or- en Arlecchino-winnaar Hein van der Heijden, een van de vaste acteurs van Het Nationale Theater, gaat voor het eerst een solovoorstelling spelen. Van 11 tot en met 14 december voert hij bij HNT Studio’s in Den Haag de monoloog Ad Fundum op; een muzikale vertelling over een man die wanhopig zoekt naar een uitweg uit de puinhoop die hij van leven maakte. Van der Heijden schreef zelf de tekst voor de voorstelling. Dit meldt Het Nationale Theater.
Ad Fundum gaat ver een man die denkt dat hij zijn problemen kan verdrinken tot blijkt dat ze kunnen zwemmen. Het Nationale Theater omschrijft het stuk als een ‘aandoenlijke voorstelling met gare grappen die gaat tot op de bodem’. 
 

Hoe mooi kan het leven zijn?

 
In het stuk staat Wim Bierman centraal. In een café leest hij een advertentie in een huis-aan-huisblad en denkt een uitweg te vinden uit zijn lethargisch bestaan: een ontgiftingskuur in Noord-Roemenië. Hoe mooi kan het leven zijn? Dit wordt zijn ontsnapping. Hij stapt in Arnhem op de trein. Maar terwijl de grijze landschappen langs het raam trekken, besluipen zijn oude demonen hem. In een sneltreinvaart wisselen de nachtelijke avonturen elkaar af met pijnlijke herinneringen en confronterende conclusies. 
 

“Bierman is de belichaming van al mijn angsten”

 
“Net als hij studeerde ik ook in Arnhem maar hij werd van de opleiding afgeschopt. Hij heeft zoveel kapot gemaakt in zijn leven, zijn huwelijk, zijn kansen op een carrière.” vertelt Hein van der Heijden. Mark Rietman regisseert deze voorstelling. Van der Heijden en Rietman maken samen al jaren deel uit van het vaste acteursensemble van Het Nationale Theater. “Het is fijn om met Mark samen te werken. Hij weet mijn kwaliteiten als acteur goed naar boven te brengen. Hij is een uitstekend regisseur.”
 

Muzikale reis van Bonanza tot Blues

 
Muzikant en singer-songwriter Jeroen Zijlstra speelt de muziekscore van de voorstelling. “Jeroen schreef een aantal nieuwe nummers en begeleidt de tekst muzikaal. Ik speel banjo, trompet en ik zing.” Zijlstra won in 2002 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het prachtig verstilde lied Durgerdam slaapt. Deze muzikale monoloog is te zien in een studio van Het Nationale Theater waar slechts tachtig zitplaatsen zijn. Hein van der Heijden verheugt zich op het spelen in deze intieme zaal. “Ik ben heel benieuwd naar de mening en de reacties van de mensen die komen kijken.”
 
Ad Fundum is te zien van woensdag 11 december tot en met zaterdag 14 december in de HNT Studio’s;het artistieke hart van Het Nationale Theater, waar dagelijks repetities zijn, en dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met de makers, inclusief een drankje. Voor meer informatie en kaarten, zie de website van Het Nationale Theater.
 
Door: Nationale Recreatiegids
16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (12:45)

‘Een gewone burger die met enkel fascinatie iets unieks maakt’

Het is het oudste, nog altijd werkende, mechanische model van het zonnestelsel ter wereld: het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Het bijzondere bouwwerk heeft vorig jaar na jaren onderzoek de erkenning gekregen die het verdient: afgelopen september is het planetarium uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee telt ons land in totaal dertien werelderfgoedsites. Maar wat is het precies voor gebouw en wat maakt het zo bijzonder? Om die vragen te beantwoorden gingen wij in gesprek met Adrie Warmenhoven, de directeur van het planetarium. Hij vertelt in het interview over het proces wat ertoe heeft geleid dat het planetarium nu werelderfgoed is, hoe dit tot stand is gekomen en wat het planetarium zo uniek maakt. 

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.