Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overzicht reisbeperkingen Europese vakantielanden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met het digitale coronapaspoort in aantocht is het de verwachting dat mensen vanaf 1 juli weer vrij kunnen reizen naar Europese bestemmingen die veilig genoeg zijn. Maar de toelatingseisen voor reizigers kunnen per land behoorlijk verschillen. Een overzicht van de coronareisregels van zes populaire vakantielanden.

- Wie naar Frankrijk op vakantie wil en volledig is gevaccineerd, kan het gele boekje gebruiken als inentingsbewijs aan de grens. De (laatste) coronaprik moet minstens twee weken voor aankomst zijn gezet. Voor wie niet of deels is gevaccineerd is een negatief testbewijs (PCR- of antigeentest) van niet meer dan 72 uur oud verplicht, of een herstelbewijs van minimaal 15 dagen en maximaal zes maanden oud. Kinderen jonger dan 11 jaar hoeven niet getest te zijn.

- Ook voor Spanje is een bewijs van volledige vaccinatie (eventueel via het gele boekje), een besmetting van kort geleden of een negatieve test voldoende om het land binnen te mogen. Die verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Het vaccinatiecertificaat mag ook hier niet ouder zijn dan twee weken en moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Dat geldt ook voor het testbewijs, dat maximaal 48 uur oud mag zijn (zowel PCR- als antigeentests zijn toegestaan). Overigens geldt voor het Spaanse vasteland een oranje reisadvies en worden reizen daarnaartoe dus afgeraden.

- In Portugal is het voor Nederlanders vanaf 12 jaar na aankomst per vliegtuig verplicht om een negatieve test te tonen. Die mag niet ouder zijn dan 48 (sneltest) of 72 uur (PCR-test). Een ingevuld contactformulier is ook een vereiste. Wie met de auto gaat, kan gewoon de grens met Spanje oversteken. In Portugal geldt voor de regio Lissabon een oranje reisadvies.

- Italië vraagt reizigers aan de grens om een vaccinatiebewijs van 15 dagen of ouder of een negatieve (snel)testuitslag die minder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen. Alle reizigers wordt in afwachting van het digitale coronabewijs aangeraden een testbewijs mee te nemen en het is ook nodig een contactformulier in te vullen. Voor kinderen vanaf twee jaar is ook een testbewijs vereist.

- Nederlanders die naar Duitsland op vakantie gaan, moeten zich vooraf online registreren. Zonder bewijs van volledige vaccinatie (het gele boekje wordt geaccepteerd) is een test noodzakelijk. Vliegende vakantiegangers moeten sowieso een negatief testresultaat kunnen overleggen (sneltest maximaal 48 uur oud, PCR-test 72 uur). Dat kan van tevoren online worden opgestuurd. Overigens geldt de testplicht niet voor mensen die in de tien dagen voor vertrek alleen in de provincies Zeeland, Groningen of Friesland zijn geweest. Die regio's ziet de Duitse overheid niet langer als risicogebieden.

- Griekenland vraagt geen negatieve testuitslag van Nederlanders die arriveren per vliegtuig, mits die 14 dagen of langer geleden volledig zijn gevaccineerd. Hetzelfde geldt voor mensen die kunnen laten zien dat ze korter dan 9 maanden geleden corona hebben gehad. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn van beide verplichtingen vrijgesteld. Vakantiegangers die op doorreis zijn naar de Griekse eilanden moeten een zelftest doen. Voor alle reizigers geldt dat ze minstens 24 uur voor vertrek een digitaal contactformulier moeten invullen.

Door: ANP

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.

12 april '24 (14:08)

Grote kans dat camping Holten plaatsmaakt voor luxe vakantiepark

Waar het nog rustig is aan de Wildweg tussen Rijssen en Holten, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Op het terrein van de voormalige Camping De Prins, wat al jarenlang leegstaat, wil een vakantieparkondernemer een luxe vakantiepark neerzetten. De gemeenteraad stemde hiermee in, wat betekent dat de bouw ervan aan het eind van het jaar begint, meldt Tubantia.