Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen draagvlak voor bouw 300 luxe vakantievilla’s op Zeeuwse Brouwerseiland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 13 min
location_on [xx]km
Op 5 november neemt de gemeenteraad Schouwen Duiveland een besluit over het nieuwe plan voor Brouwerseiland. Kustbeschermers gaan er van uit dat de gemeenteraad zich houdt aan de gemaakte afspraken en dit plan voorgoed van tafel veegt. De talloze bezwaren tegen het plan tonen aan dat er vanuit de samenleving geen enkel draagvlak is voor de bouw van meer dan 300 luxe villa’s in het Grevelingenmeer. Dit meldt Natuurmonumenten.
De coalitie Bescherm de Kust bestaande uit Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, Stichting Duinbehoud, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuur-en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, Zeeuwse Milieufederatie, Bescherm de Delta , Natuurmonumenten en ook Save Our Surfspot en het Zeil- en surfcentrum Brouwersdam, zetten in een brief aan de gemeenteraad de bezwaren nog eens op een rijtje.
 

Brouwerseiland

 
Een eerder plan werd na grote bezwaren in april 2019 bij de Raad van State vernietigd. Mei 2019 besloot ook de gemeenteraad niet door te willen gaan met plannen voor Brouwerseiland. De verbazing is dan ook groot dat er een nieuw plan in behandeling wordt genomen. Zeker gezien het feit dat de provincie Zeeland de vergunning in het kader van de wet Natuurbescherming heeft geweigerd.
 
Gert de Groot, gebiedsmanager Zeeland Natuurmonumenten: “er bestaat geen draagvlak voor Brouwerseiland, niet bij de inwoners, niet bij de bezoekers, niet bij de watersporters, niet bij de lokale recreatieondernemers en niet bij de partijen die namens hun achterban opkomen voor natuur en landschap. Er zijn goed onderbouwde en breed gedragen bezwaren tegen de aantasting van dit prachtige natuurgebied. Brouwerseiland is te grootschalig, niet passend bij de natuurlijke omgeving en schadelijk voor de natuur. Wij houden van het open kustlandschap en maken ons sterk voor de bescherming daarvan. Iedereen moet daarvan op een laagdrempelige manier kunnen blijven genieten, dat komt ook het toerisme ten goede”.  
 

Watersporters

 
De internationale surfspot gaat verloren: de aanleg van Brouwerseiland heeft negatieve invloed op de wind. Ook is van daadwerkelijke compensatie geen sprake: de compensatie-surfoever wordt ingericht als natuurcompensatie. Dus van allebei niets, geen echte natuur en geen echte surfoever.  De benodigde parkeerplaatsen worden bovendien slechts enkele dagen per jaar door de beheerder beschikbaar gesteld. Enkele dagen, terwijl er jaarrond behoefte is aan parkeergelegenheid.
 

Kustvisie

 
Nieuwe verblijfsrecreatieve projecten langs de kust en de Deltawateren zijn een zorg voor veel inwoners van Zeeland en roepen weerstand op. Op 21 februari 2017 werd het landelijke Kustpact door ruim 60 bij de kust betrokken overheden en maatschappelijke organisaties ondertekend. Conform dit Kustpact begonnen de kustprovincies met de uitwerking van een provinciale kustvisie. In het Convenant Zeeuwse Kustvisie ‘Samen sterk voor de Zeeuwse Kust’ staat dat het behoud van de robuustheid, openheid en ongereptheid van de Brouwersdam uitgangspunten zijn die bij ontwikkelingen gewaarborgd moeten blijven. Nieuwe recreatieve bebouwing bij de Brouwersdam is hierbij niet mogelijk. Na de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State, is er geen bestemmingsplan meer. Het plan dat nu is ingediend is een nieuw plan en daarmee in strijd met de afspraken in de Zeeuwse Kustvisie.  
 
Gert de Groot: “de Zeeuwse kustvisie is ontstaan vanuit grote maatschappelijke bezorgdheid en politieke commotie over het ‘dichtslibben’ van het kustlandschap met recreatieve bebouwing. Je kunt Brouwerseiland écht niet meer beschouwen als een pijplijnproject van voor de Kustvisie”
 

Zonder natuurbeschermingswet geen plan

 
Over de aanvraag voor een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet is door de Provincie Zeeland nog geen beslissing genomen. Zonder uitzicht op deze vergunning is het vaststellen van een bestemmingsplan de verkeerde volgorde. Een zwaarwegend punt in de voorlopige afwijzing was de uitstoot van stikstof in de bouw- en exploitatiefase. Deze uitstoot blijft aanwezig, vooral in de bouwfase, maar zeker ook in de exploitatiefase. Dit ondanks de mooie, maar onrealistische vooruitzichten van een totaal elektrisch mobiliteitsplan. Emissieneutraal bouwen en exploiteren is op korte en middellange termijn niet realistisch.]
 

Ruimtelijke vergunningen onzeker

 
Meerdere ruimtelijke vergunningen op grondgebied van de gemeente Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee zijn eerst noodzakelijk, terwijl het proces hiervoor uiterst onzeker is. Denk aan de parkeerplaatsen voor de surfers en campers, de aanleg van een transferium bij Port Zélande en een loswal en passantenplaatsen bij de Springersdiephaven.
 
Alle betrokken organisaties rekenen op een standvastige gemeenteraad, conform de aangenomen motie van mei 2019: ‘dat er bij hen geen draagvlak (meer) bestaat voor een (nieuw) project Brouwerseiland’.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
28 maart '24 (13:56)

Minder hectare bebouwde oppervlakte voor Vaals vakantiepark Cottesserhoeve

Na protest door omwonenden en natuurorganisaties heeft projectontwikkelaar InLeisure de plannen voor vakantiepark Cottesserhoeve gewijzigd. Het bebouwde oppervlak wordt flink teruggebracht en er komen minder vakantiehuisjes, waardoor er meer plek overblijft voor de natuur. Het protest richtte zich met name op de grootschaligheid van het park en het feit dat mensen met een kleine portemonnee weinig kans krijgen om een huis te huren. Dit meldt L1. 

27 maart '24 (11:33)

Met flinke stapel extra documenten hoopt SVE op vergunning voor park in Willemstad

Een groot pak met extra documenten is de hoop voor projectontwikkelaar SVE Group om een nieuw vakantiepark aan te mogen leggen op de plek van camping Bovensluis in Willemstad. Eerder werd de aanvraag afgekeurd omdat er informatie in de aanvraag ontbrak. Het bedrijf heeft nu ‘tientallen extra documenten’ aan de gemeente Moerdijk overhandigd, meldt BN de Stem.

27 maart '24 (10:43)

Dit zijn de populairste kampeerbestemmingen van Nederlanders

Nederlanders trekken er massaal op uit om in de vakanties een bezoek te brengen aan een camping. Camping.info zocht uit waar Nederlanders het liefst naartoe reizen. Zij hebben op basis van zoekopdrachten de populairste kampeerbestemmingen op een rijtje gezet. Dit zijn onder andere het Gardameer en Lago Maggiore, maar ook in ons eigen landje zoals op Texel, meldt de organisatie.

25 maart '24 (11:36)

Booking haalt misleidende duurzaamheidsclaims offline na kritisch gesprek met ACM

Booking.com haalt zijn 'Travel Sustainable'-programma offline na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Via het Travel Sustainable-programma kregen accommodaties op Booking een score op basis van duurzaamheidsinspanningen. Volgens de waakhond zijn het programma en de bijbehorende duurzaamheidsclaims misleidend en kunnen ze ten onrechte de indruk bij gebruikers van de site wekken dat reizen duurzaam is.

22 maart '24 (11:48)

Vakantiepark Thrianta Spier in Midden-Drenthe start met proef permanente bewoning

Permanente bewoning van een vakantiepark. Het is een hot topic, waar veel discussie over is. De één zegt dat het een oplossing kan zijn voor het woningtekort in het land, de ander vindt het onrechtmatig omdat het mensen die een huis in de reguliere markt hebben gekocht kan benadelen. Vakantiepark Thrianta in Spier en de gemeente Midden-Drenthe zijn ze in ieder geval voor permanente bewoning. Zij gaan de mogelijkheden hiervoor op het park verkennen, blijkt uit een brief van het park aan de gemeenteraad. Dat meldt RTV Drenthe.

21 maart '24 (10:54)

Dunavast koopt Hotel Noordsee op Ameland van WestCord Hotels

Hotel Noordsee op Ameland van WestCord Hotels is vanaf 27 maart 2024 in handen van vastgoedontwikkelaar Dunavast. Sinds 2002 is het hotel onderdeel van WestCord, maar de hotelketen wil de focus verleggen en elders in Nederland investeren. Dit meldt WestCord Hotels. 

20 maart '24 (14:20)

Onderzoek: touroperators met name gekozen om aanbod

Recentelijk heeft de Nationale Benchmark Touroperators, een onderzoek dat wordt georganiseerd door Multiscope, een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de 7.000 onderzochte Nederlanders met name kiest voor een touroperator door het beschikbare aanbod. Daarbij overwegen Nederlanders een touroperator ook op prijs, kwaliteit en service. Dit meldt Multiscope.

20 maart '24 (13:42)

Bouw vakantiehuizen Renesse zorgt voor protest

Noordzee Residence Renesse is van plan om 285 vakantiehuizen te gaan bouwen naast het Natura 2000-gebied in de Kop van Schouwen. Hier zijn de Stichting Duinbehoud en de Natuur- en Vogelwacht van de gemeente Schouwen-Duiveland echter niet mee eens. Zij gaan hiervoor zelfs in beroep bij de Raad van State, zo meldt Omroep Zeeland.

19 maart '24 (13:29)

Peter Gillis vindt justitie maar niks: ''hetze''

Realityster en vakantieparkenhouder Peter Gillis vindt dat justitie een hetze tegen hem voert. Zijn advocaat, Mark Hendriks, hield dat dinsdag aan de rechtbank in Den Bosch voor. Volgens hem is het doel Gillis' vakantieparken van de Oostappen Groep uit de markt te prijzen en Gillis publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Hij verzocht de rechtbank de rechtszaak tegen zijn cliënt niet ontvankelijk te verklaren wegens schending van de beginselen van een goede procesvoering. Aan het einde van de zitting zal Gillis zelf nog spreken.

18 maart '24 (12:57)

Problemen bij het Friese Waadhoeke Resort: 76.000 euro geëist

Het Waadhoeke Resort in het Friese Menaldum zit in de problemen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Naast de 6,5 miljoen euro schuld eist het UWV nu 76.000 euro coronasteun terug.