Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nu ook landelijk steun voor Amsterdamse strijd tegen Airbnb

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Er begint nu ook landelijk steun te komen voor de strijd die Amsterdam voert tegen vakantieverhuurplatforms als Airbnb. Eerder werd er vanuit de hoofdstad teleurgesteld gereageerd op het wetsvoorstel ‘toeristische verhuur’ waar minister Stientje van Veldhoven mee kwam. Volgens wethouder Ivens (wonen) voorziet dit wetsvoorstel nauwelijks in slagkracht om iets te kunnen doen tegen de overlast die Airbnb veroorzaakt in Amsterdam. Die mening wordt nu gedeeld door de VVD en SP in de Tweede kamer, die dit gisteren schriftelijk aankaartten bij de minister. Dit meldt Het Parool.
De wet voorziet wel in enige handvaten om bijvoorbeeld illegale kamerverhuur tegen te gaan. Zo moet er nu bij elke advertentie op Airbnb een nummer komen te staan, dat gekoppeld is aan een specifiek adres. Wie nu een accommodatie zoekt via Airbnb krijgt alleen te zien waar de verblijfplaats zich ongeveer bevindt, dat maakt het voor de gemeente lastig goed te kunnen handhaven op illegale verhuur.
 

Airbnb ontspringt de dans

 
Klinkt dus gunstig, de invoer van zo’n advertentienummer. Probleem is alleen dat wanneer iemand geen nummer bij z’n advertentie zet, diegene niet door de gemeente kan worden gesommeerd om bijvoorbeeld de advertentie offline te halen. Ook de VVD en de SP in de Tweede Kamer vinden nu dat deze vorm van registreren veel te vrijblijvend is en veel te weinig bijdraagt aan het inperken van de vakantieverhuur. Zij willen dat gemeenten de mogelijkheid krijgen platforms als Airbnb te kunnen laten verplichten een registratieplicht in te voeren. Daarnaast zouden ze graag zien dat malafide verhuurders geweerd kunnen worden van het platform, en dat de boetes omhoog gaan voor verhuurders die zich niet aan de regels houden. De boete die nu geldt is 4.350 euro: “Dat is in Amsterdam terug te verdienen met minder dan dertig dagen vakantieverhuur,” zo zegt Daniël Koerhuis (VVD) tegenover Het Parool.
 

Airbnb en Booking: geen fans van zelfregulering

 
De verplichtingen zijn onontkoombaar stellen de VVD en SP, omdat platforms als Airbnb en Booking weinig aanstalten maken zelf iets te willen doen aan de overlast die ze veroorzaken in Amsterdam. De minister liet eerder echter weten weinig te kunnen doen om de vakantieverhuur in te perken, door een uitspraak van het Europese Hof. Maar dat is moeilijk te rijmen met het feit dat landen als Frankrijk, Spanje en Portugal er wel in slagen om Airbnb en Booking merkbaar de duimschroeven aan te draaien, zo stelt Koerhuis. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) is het daarmee eens, en zou iets meer durf van Van Veldhoven wenselijk vinden: “De minister moet de randen opzoeken.”
 
Wie zonder gewetensbezwaren een verblijfplek bij iemand wil huren in Amsterdam kan inmiddels bij Fairbnb.coop terecht. Het ethisch verantwoorde alternatief voor Airbnb is sinds twee maanden actief in de hoofdstad. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
27 maart '24 (11:33)

Met flinke stapel extra documenten hoopt SVE op vergunning voor park in Willemstad

Een groot pak met extra documenten is de hoop voor projectontwikkelaar SVE Group om een nieuw vakantiepark aan te mogen leggen op de plek van camping Bovensluis in Willemstad. Eerder werd de aanvraag afgekeurd omdat er informatie in de aanvraag ontbrak. Het bedrijf heeft nu ‘tientallen extra documenten’ aan de gemeente Moerdijk overhandigd, meldt BN de Stem.

27 maart '24 (10:43)

Dit zijn de populairste kampeerbestemmingen van Nederlanders

Nederlanders trekken er massaal op uit om in de vakanties een bezoek te brengen aan een camping. Camping.info zocht uit waar Nederlanders het liefst naartoe reizen. Zij hebben op basis van zoekopdrachten de populairste kampeerbestemmingen op een rijtje gezet. Dit zijn onder andere het Gardameer en Lago Maggiore, maar ook in ons eigen landje zoals op Texel, meldt de organisatie.

25 maart '24 (11:36)

Booking haalt misleidende duurzaamheidsclaims offline na kritisch gesprek met ACM

Booking.com haalt zijn 'Travel Sustainable'-programma offline na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Via het Travel Sustainable-programma kregen accommodaties op Booking een score op basis van duurzaamheidsinspanningen. Volgens de waakhond zijn het programma en de bijbehorende duurzaamheidsclaims misleidend en kunnen ze ten onrechte de indruk bij gebruikers van de site wekken dat reizen duurzaam is.

22 maart '24 (11:48)

Vakantiepark Thrianta Spier in Midden-Drenthe start met proef permanente bewoning

Permanente bewoning van een vakantiepark. Het is een hot topic, waar veel discussie over is. De één zegt dat het een oplossing kan zijn voor het woningtekort in het land, de ander vindt het onrechtmatig omdat het mensen die een huis in de reguliere markt hebben gekocht kan benadelen. Vakantiepark Thrianta in Spier en de gemeente Midden-Drenthe zijn ze in ieder geval voor permanente bewoning. Zij gaan de mogelijkheden hiervoor op het park verkennen, blijkt uit een brief van het park aan de gemeenteraad. Dat meldt RTV Drenthe.

21 maart '24 (10:54)

Dunavast koopt Hotel Noordsee op Ameland van WestCord Hotels

Hotel Noordsee op Ameland van WestCord Hotels is vanaf 27 maart 2024 in handen van vastgoedontwikkelaar Dunavast. Sinds 2002 is het hotel onderdeel van WestCord, maar de hotelketen wil de focus verleggen en elders in Nederland investeren. Dit meldt WestCord Hotels. 

20 maart '24 (14:20)

Onderzoek: touroperators met name gekozen om aanbod

Recentelijk heeft de Nationale Benchmark Touroperators, een onderzoek dat wordt georganiseerd door Multiscope, een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de 7.000 onderzochte Nederlanders met name kiest voor een touroperator door het beschikbare aanbod. Daarbij overwegen Nederlanders een touroperator ook op prijs, kwaliteit en service. Dit meldt Multiscope.

20 maart '24 (13:42)

Bouw vakantiehuizen Renesse zorgt voor protest

Noordzee Residence Renesse is van plan om 285 vakantiehuizen te gaan bouwen naast het Natura 2000-gebied in de Kop van Schouwen. Hier zijn de Stichting Duinbehoud en de Natuur- en Vogelwacht van de gemeente Schouwen-Duiveland echter niet mee eens. Zij gaan hiervoor zelfs in beroep bij de Raad van State, zo meldt Omroep Zeeland.

19 maart '24 (13:29)

Peter Gillis vindt justitie maar niks: ''hetze''

Realityster en vakantieparkenhouder Peter Gillis vindt dat justitie een hetze tegen hem voert. Zijn advocaat, Mark Hendriks, hield dat dinsdag aan de rechtbank in Den Bosch voor. Volgens hem is het doel Gillis' vakantieparken van de Oostappen Groep uit de markt te prijzen en Gillis publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Hij verzocht de rechtbank de rechtszaak tegen zijn cliënt niet ontvankelijk te verklaren wegens schending van de beginselen van een goede procesvoering. Aan het einde van de zitting zal Gillis zelf nog spreken.

18 maart '24 (12:57)

Problemen bij het Friese Waadhoeke Resort: 76.000 euro geëist

Het Waadhoeke Resort in het Friese Menaldum zit in de problemen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Naast de 6,5 miljoen euro schuld eist het UWV nu 76.000 euro coronasteun terug.

18 maart '24 (11:48)

Ophef over vakantiepark bij Brabants natuurgebied: ‘Flinke impact op omgeving’

Het natuurgebied Grotelsche Heide bij Gemert-Bakel is een rustig stukje natuur, met veel groen en vooral weinig mensen. Sinds de coronapandemie hebben mensen het stukje natuur echter ontdekt. Dat merken omwonenden aan de vele auto’s langs de weg, die hordes mensen naar het gebied vervoeren. En de komst van een vakantiepark in het natuurgebied in Noord-Brabant zien de omwonenden al helemaal niet zitten. Daarom gingen zij - tevergeefs - protesteren, meldt Omroep Brabant.