Logo_nhow_amsterdam_rai__hotel_-_logo_

Een nieuw filiaal van de NH Hotel Group, het nog te openen nhow-hotel bij de Rai in Amsterdam, is in opspraak geraakt door het gebruik van Koranteksten op de vloer. Gemeenteraadslid Numan Yilmaz (DENK) reageerde met verbazing op Twitter: “Dit is een belediging voor moslims en de islam.” Dit meldt AT5.

Raadslid Yilmaz plaatste gisteren een foto van de met korantekst bedrukte hotelvloer op zijn Twitter, en deed in de begeleidende tekst ‘een dringende oproep om het te verwijderen’. Daar heeft het hotel inmiddels gehoor aan gegeven: de tekst is nu bedekt en zal worden verwijderd voordat het hotel opengaat, op 10 januari. Tegenover AT5 zei het gemeenteraadslid: “Het is geen probleem dat er Arabische teksten staan, maar er staat ook een tekst bij uit ons heilig boek en daar heb ik moeite mee. De Koran moet volgens moslims beschermd worden en nu kan iedereen er overheen lopen, dat is gewoon een zware belediging.”
 

Commotie

 
De constatering van Yilmaz leidde meteen tot veel commotie. Een groep Amsterdammers vatte zelfs het plan op te gaan protesteren bij het hotel aan de Europaboulevard, maar na tussenkomst van de wijkagent werd daar vanaf gezien. 
 

“Niet onze intentie”

 
Het hotel zelf heeft inmiddels laten weten het te betreuren dat de vloer bedrukt is met de desbetreffende teksten: “Het was niet onze intentie om wie dan ook te kwetsen.” Het nhow-hotel laat nu onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren, zo laat een woordvoerder weten aan AT5. 
 

Inclusie

 
Yilmaz heeft in een nieuwe tweet het hotel bedankt voor het adequaat handelen. Ondertussen hoopt hij dat de teksten behouden kunnen blijven, bijvoorbeeld door ze op te hangen, want het gemeenteraadslid is positief over de intentie van het hotel om ook een islamtische tekst in het gebouw aan te brengen: “Ik ben blij met een dergelijke vorm van inclusie.” Of het hotel dit idee ook gaat uitvoeren is nog niet bekend.
 
Door: Nationale Recreatiegids