Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe overleef je als camping? Durf te kiezen!

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Er zijn steeds minder campings in Nederland. Maar de campings die er zijn, hebben over belangstelling niet te klagen. Zo beleeft de prijswinnende camping De Leistert in het Limburgse Roggel topdrukte. Een blik in het gastenboek leert dat er deze woensdag zevenduizend kampeerders vertoeven. Maar tussen de tenten is van die drukte weinig te merken. Van rust, ruimte en relaxen des te meer. Hoe dat zo komt? "We durven te kiezen", zegt manager Angelique Joosten tussen het begroeten van kampeerders door.

Het is zonnig, ruim boven de 20 graden en dus mooi kampeerweer. Op De Leistert arriveren net nieuwe gasten, maken anderen zich op voor een fietstocht of een rondje bootcamp, en trekken wéér andere kampeerders al in de ochtend een biertje open om een verjaardag te vieren. Genieten dus, maar toch daalt het aantal campings in ons land, blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel deze week publiceerde. Van de 2.296 campings die Nederland in 2014 telde, hielden het er sindsdien bijna honderd voor gezien.

In de groene omgeving van Roggel gaat het De Leistert het echter voor de wind. Het vakantiepark mag zich van de ANWB camping van het jaar in de categorie De beste huuraccommodatie noemen. Helemaal uit de lucht vallen kwam die titel niet, stelt marketingmanager Angelique Joosten. "Tot een paar jaar geleden was De Leistert een camping als alle anderen, maar we hebben flink geïnvesteerd in productontwikkeling. 'Beleving' en 'actief' zijn hier toverwoorden."

Glamping, safari en villa's

Kampeerders willen anno nu méér dan een plek om een tent neer te zetten en hebben weinig op met het beeld van wandelen met een wc-rol onder de arm naar het gedeelde toilet. Daarom koos De Leistert voor kampeerplekken met privéfaciliteiten en kwam er ruimte voor glamping, safaritenten en andere luxe voorzieningen. Recreatie en entertainment worden niet langer uitbesteed, maar kwamen in eigen beheer. En dus behoort een moonlight barbecue met aansluitende zwempartij nu ook tot de mogelijkheden. Het park biedt in de zomerpiek werk aan meer dan tweehonderd mensen en telt inmiddels ook een toenemend aantal chalets en vakantievilla's.

Die aanpak werkt. Al ruim vóór het winnen van de ANWB-titel was De Leistert voor de hele zomer flink volgeboekt. "Gasten komen van overal, niet alleen uit Nederland maar vooral ook uit Duitsland en België", zegt Joosten, die beaamt dat sommige vaste gasten moeite hadden met de veranderingen die het park doormaakte. "Maar dat moet je ervoor over hebben. Je moet keuzes durven maken."

Intiem kamperen

Kampeerders die behoefte hebben aan meer intiem kamperen, kunnen altijd nog terecht op kleine campings, zoals bijvoorbeeld boerencampings. Toch vallen volgens HISWA-RECRON vooral daar de klappen. De belangenbehartiger van Nederlandse recreatieondernemers wijst er overigens op dat het totale aantal kampeerovernachtingen in ons land nog steeds toeneemt, ondanks het dalende aantal campings.

In de toekomst ziet Joosten het onderscheid tussen attractieparken en vakantieparken vervagen. "De Efteling doet ook steeds meer in overnachtingen, en wij investeren nog meer in onze voorzieningen. We willen ons golfslagbad overkappen, zodat het in de mei- en kerstvakantie te gebruiken is voor onze gasten." Want ook in die tijden van het jaar mikt De Leistert op vakantievierders. "We kiezen nadrukkelijk niet voor verhuur van accommodatie aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten. Sommige parken kiezen daar wel voor, want het is makkelijk geld verdienen. Maar vervolgens blijft de toeristen dus wel weg uit het park."

Voor De Leistert zijn de grenzen van de groei overigens wel bereikt. "We gaan terug naar maximaal 6.500 gasten. Daar tegenover staan dan nóg iets meer beleving en comfort voor alle gasten", zegt Joosten tot besluit.

Net als Angelique Joosten ziet ook trendwatcher Hans van Leeuwen steeds meer grensvervaging in de recreatiesctor. Lees daarover meer in het interview Een kijkje in de glazen bol door de ogen van trendwatcher Hans van Leeuwen: Wat zijn de trends in recreatieland?

Door: ANP

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.

12 april '24 (14:08)

Grote kans dat camping Holten plaatsmaakt voor luxe vakantiepark

Waar het nog rustig is aan de Wildweg tussen Rijssen en Holten, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Op het terrein van de voormalige Camping De Prins, wat al jarenlang leegstaat, wil een vakantieparkondernemer een luxe vakantiepark neerzetten. De gemeenteraad stemde hiermee in, wat betekent dat de bouw ervan aan het eind van het jaar begint, meldt Tubantia.

11 april '24 (10:59)

Bouw nieuwe chalets Yn ‘e Lijte: elf vakantieparkbewoners moeten weg

Op het B-veld aan Yn ‘e Lijte in het Friese Grou hebben elf bewoners al jaren een vast plekje. Maar nu het park is overgenomen, worden er 22 duurzame chalets gebouwd. Onder meer op hun plek. Zij moeten dus weg. Hun huurcontract is via een brief opgezegd. Maar de bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben de handen ineengeslagen en overwegen juridische stappen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

10 april '24 ( 9:52)

Kamperen op Camping Geversduin in Castricum? Neem dan maar een bootje mee

Zoals het er nu naar uitziet wordt het lastig kamperen op een flink aantal standplaatsen bij camping Geversduin in Castricum. De camping heeft te maken met flinke wateroverlast. Er staan 250 campingplaatsen onder water. Een domper voor de camping, maar ook voor de gasten. Die zitten nu in onzekerheid of zij wel of niet hun vakantie op de camping kunnen vieren, meldt NH Nieuws.