Normal_vlag_van_der_valk

Het Van der Valk-filiaal in Leeuwarden is uitgeroepen tot duurzaamste hotel van Nederland. Afgelopen donderdag kreeg Martin Matser, de eigenaar van de vestiging in de Friese hoofdstad, het duurzaamheidscertificaat overhandigd van de wethouder van Economische Zeken, Friso Douwstra. Dit meldt Entree Magazine.

Van der Valk Leeuwarden werd in juni 2017 opgeleverd, en ging vorig jaar open. Het jonge hotel had vanaf het moment dat de eerste paal de grond in ging al het voornemen om een duurzaamheidsscore van 73,09 procent te realiseren. Door extra ingrepen werd er echter nog hoger gescoord dan dit streven: inmiddels is de duurzaamheidsscore 78,31 procent. Niet eerder haalde een hotel zo’n hoge score in Nederland, waarmee Van der Valk in Leeuwarden landelijk gezien nu het meest duurzame hotel is. 
 

Warmte hergebruiken

 
Het toverwoord in het behalen van de succesvolle duurzaamheidsresaltaten bleek ‘warmte’ te zijn. Of nog iets specifieker, het hergebruik daarvan. De warmte uit restaurants, zalen en keuken wordt allemaal opgevangen en opnieuw ingezet. Zo wordt maar liefst 95 procent van de warmte weer teruggewonnen, waarmee onder meer het hotelwater weer verwarmd wordt. Verder hielpen intelligente verlichting en luchtbehandeling in de hotelkamers bij het behalen van de doelen.
 

Bijenhotel

 
Naast duurzaamheid streeft het hotel ernaar ook de biodiversiteit in de omgeving te waarborgen. Zo is er een bijenhotel, zijn er vijvers aangelegd, zijn er speciale ruimtes voor vleermuizen gemaakt en is er ook bij de aanleg van de haven gelet op het behouden van de biodiversiteit.
 
Door: Nationale Recreatiegids