Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzaamste hotel van Nederland staat in Leeuwarden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Het Van der Valk-filiaal in Leeuwarden is uitgeroepen tot duurzaamste hotel van Nederland. Afgelopen donderdag kreeg Martin Matser, de eigenaar van de vestiging in de Friese hoofdstad, het duurzaamheidscertificaat overhandigd van de wethouder van Economische Zeken, Friso Douwstra. Dit meldt Entree Magazine.
Van der Valk Leeuwarden werd in juni 2017 opgeleverd, en ging vorig jaar open. Het jonge hotel had vanaf het moment dat de eerste paal de grond in ging al het voornemen om een duurzaamheidsscore van 73,09 procent te realiseren. Door extra ingrepen werd er echter nog hoger gescoord dan dit streven: inmiddels is de duurzaamheidsscore 78,31 procent. Niet eerder haalde een hotel zo’n hoge score in Nederland, waarmee Van der Valk in Leeuwarden landelijk gezien nu het meest duurzame hotel is. 
 

Warmte hergebruiken

 
Het toverwoord in het behalen van de succesvolle duurzaamheidsresaltaten bleek ‘warmte’ te zijn. Of nog iets specifieker, het hergebruik daarvan. De warmte uit restaurants, zalen en keuken wordt allemaal opgevangen en opnieuw ingezet. Zo wordt maar liefst 95 procent van de warmte weer teruggewonnen, waarmee onder meer het hotelwater weer verwarmd wordt. Verder hielpen intelligente verlichting en luchtbehandeling in de hotelkamers bij het behalen van de doelen.
 

Bijenhotel

 
Naast duurzaamheid streeft het hotel ernaar ook de biodiversiteit in de omgeving te waarborgen. Zo is er een bijenhotel, zijn er vijvers aangelegd, zijn er speciale ruimtes voor vleermuizen gemaakt en is er ook bij de aanleg van de haven gelet op het behouden van de biodiversiteit.
 
Door: Nationale Recreatiegids
18 maart '24 (12:57)

Problemen bij het Friese Waadhoeke Resort: 76.000 euro geëist

Het Waadhoeke Resort in het Friese Menaldum zit in de problemen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Naast de 6,5 miljoen euro schuld eist het UWV nu 76.000 euro coronasteun terug.

18 maart '24 (11:48)

Ophef over vakantiepark bij Brabants natuurgebied: ‘Flinke impact op omgeving’

Het natuurgebied Grotelsche Heide bij Gemert-Bakel is een rustig stukje natuur, met veel groen en vooral weinig mensen. Sinds de coronapandemie hebben mensen het stukje natuur echter ontdekt. Dat merken omwonenden aan de vele auto’s langs de weg, die hordes mensen naar het gebied vervoeren. En de komst van een vakantiepark in het natuurgebied in Noord-Brabant zien de omwonenden al helemaal niet zitten. Daarom gingen zij - tevergeefs - protesteren, meldt Omroep Brabant.

15 maart '24 (11:52)

‘’Vergunning vakantiepark Veessen mocht niet worden verstrekt’’

De vergunning die is verkregen voor de bouw van een vakantiepark in het Gelderse Veessen is onterecht verstrekt. Dat stelt Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht in De Stentor. Rijkswaterstaat zou geen rekening hebben gehouden met de gevolgen voor de natuur.

15 maart '24 (11:35)

Gillis vindt nieuwe exploitant voor vakantiepark Prinsenmeer

Nadat de gemeente een negatief oordeel velde over de activiteiten op vakantiepark Prinsenmeer als gevolg van een Bibob-onderzoek op het Ommelse vakantiepark Prinsenmeer, in handen van de beruchte vakantieparkexploitant Peter Gillis, werd het verboden om nadere werkzaamheden te verrichten op het park. Nu blijkt dat het park uit handen is gegeven aan een nieuwe exploitant. Dat meldt Omroep Brabant op basis van een e-mail die zij in handen kregen.

14 maart '24 (12:43)

Verblijf arbeidsmigranten in vakantiepark Echten niet verlengd

Sinds 2016 wonen er maximaal honderd arbeidsmigranten op vakantiepark Van Harte in Echten, maar daar lijkt binnenkort een einde aan te komen. Een vergunningsaanvraag voor verlening van vijf jaar is terecht door de gemeente afgewezen, vindt de rechter. Het besluit van de gemeente is door huisjeshuurder Jacco Holties aangevochten. Dit meldt RTV Drenthe. 

13 maart '24 (10:05)

Kogel door de kerk: bewoners Gillis-park Prinsenmeer moeten vertrekken

Pech voor de permanente bewoners van het Oostappen-vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Zij moeten voor 15 september van het park vertrokken zijn. Al eerder werd deze datum als uiterste vertrekdatum genoemd, maar dat was nog geen definitief besluit. Nu is dit het wel, meldt Brabants Dagblad.

13 maart '24 ( 8:50)

Excuses TUI voor Suriname-reis om 'dappere voorouders' te volgen

Reisconcern TUI biedt met "het schaamrood op de kaken" excuses aan voor een beschrijving bij een rondreis door Suriname, waarbij Nederlandse vakantiegangers in de schoenen kunnen stappen van "onze dappere voorouders". De reisaanbieder heeft de tekst aangepast, nadat op sociale media kritiek was geuit.

12 maart '24 (12:02)

‘Nederlanders dik tevreden over vakantieplatformen’

Nederlanders zijn ‘dik tevreden’ over vakantieplatformen. Gemiddeld scoren de platformen een NPS van +63. De Net Promotor Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Daarbij scoort Natuurhuisje de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+43). Dit blijk uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn ruim 6.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

12 maart '24 (11:11)

'Ouderwetse' manier van kamperen wordt onderdrukt: luxe chalets komen op

Er is een ongecontroleerde groei op luxe vakantieparken. Dat vindt camping Sandevoerde. In een artikel op NH Nieuws omschrijft de camping de groei als ''Verroompottisering'' en strijden ze voor het behouden van hun plekje.

11 maart '24 (16:14)

Airbnb voert wereldwijd verbod op camera's binnenshuis in

Verhuurplatform Airbnb gaat beveiligingscamera's binnenshuis die gasten kunnen vastleggen verbieden, schrijft ANP in een persbericht. Het gaat om een wereldwijd verbod en gaat eind april in. Airbnb geeft als reden voor de maatregel het "vereenvoudigen van het beleid met betrekking tot beveiligingscamera's en de privacy te blijven prioriteren".