Logo_ooststappen_vakantiepark_arnhem__logo_

Op het vakantiepark van de Ooststappen Groep in Arnhem is een realiteit gaande die vrij ver is afgedreven van de kernwaarden van een recreatiepark. De permanente bewoning die er plaatsvindt gebeurt onder omstandigheden die grenzen aan het onmenselijke, zo stelt een SP-raadslid. Dit melden Omroep Gelderland en de Gelderlander.

Op de website van de Ooststappen-locatie in kwestie is alles nog pais en vree: "Vakantiepark Arnhem is door de ligging op de Veluwe erg geschikt voor liefhebbers van rust en natuur. In de bossen rondom het park is het heerlijk wandelen en volop genieten van de natuur." Maar dit is niet de enige werkelijkheid waar het vakantiepark mee te maken heeft. Al jaren lang lukt het maar niet om het recreatiepark te ontdoen van zaken als drugsgebruik, prostitutie en bedreiging, en is ook de permanente bewoning van mensen die moeilijk ergens anders naartoe kunnen een hardnekkig probleem.  
 

Vier vierkante meter voor vierhonderd euro per maand

 
Zo zijn er volgens SP-raadslid Sarah Dobbe drie- à vierhonderd arbeidsmigranten uit Oost-Europa die met z'n tweeën huisjes delen van soms maar twee bij twee meter groot, waar ze vierhonderd euro per maand voor betalen. De accommodaties zouden door kou, vocht en schimmel ongeschikt zijn voor permanente bewoning, maar worden hier desondanks, ook door gezinnen met kinderen, toch voor gebruikt. Het blijkt allemaal uit een onderzoek dat de SP afgelopen maanden uitvoerde. Dobbe concludeert samenvattend dat de situatie op het park 'treurig en bijna onmenselijk is'.
 

Inspanningsverplichting

 
De reputatie waar het vakantieoord nu mee kampt is er eentje waar parkeigenaar Riek van Holland en de gemeente Arnhem mee in hun maag zitten. Wethouder Ronald Paping (Wonen en Armoedebeleid) wil nu dat de gemeente zich conformeert aan een 'inspanningsverplichting': het is lastig om voor alle mensen die nu permanent op het park wonen nieuwe huisvesting te vinden – woningcorporaties hebben ook maar weinig aanbod -, maar als het moet zal er van geval tot geval naar een oplossing moeten worden gezocht, aldus de GroenLinks-wethouder.
 
De SP is vooralsnog niet erg onder de indruk van de voorgenomen inspanningen, en heeft al aangekondigd met extra voorstellen te komen.
 
Door: Nationale Recreatiegids