Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duizenden bewoners vakantieparken Veluwe illegaal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tussen de zes- en negenduizend mensen hebben voor langere of korte tijd hun vaste woon- en verblijfplaats op een vakantiepark, gelegen in een van de elf gemeenten op de Veluwe. Onder hen zijn honderden die bewust buiten het zicht van de autoriteiten willen blijven. Dit meldt de Rijksoverheid.

Voor het onderzoek werd ingezoomd op de Veluwe, omdat deze regio de hoogste dichtheid kent van vakantieparken in Nederland: er zijn hier zo'n 29.000 huisjes en stacaravans te vinden, verspreid over vijfhonderd parken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het programma Vitale Vakantieparken om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van permanente bewoning op de Veluwse vakantieparken. Minister Ollongren van BZK heeft het rapport vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het gaat om ouderen en jongvolwassenen bewoners met een alternatieve woonbehoefte of levensstijl, spoedzoekers en arbeidsmigranten. Maar ook om kwetsbare groepen die zoeken naar een toevluchtoord vanwege persoonlijke problemen. Gezamenlijk bewonen ze tussen de drie- en vijfduizend recreatieobjecten.

De getallen zijn tot stand gekomen op basis van gegevensverzameling uit de Basisregistratie Personen (BRP), gesprekken met gemeenteambtenaren, wijkagenten, welzijnswerkers en interviews met bewoners. De belangrijkste reden waarom mensen naar een vakantiepark verhuizen, is dat zij hun specifieke woonbehoeften beter zagen vervuld in een recreatiewoning dan in het aanbod op de reguliere markt. Toegankelijkheid en betaalbaarheid speelden daarbij een rol, maar vaak ook persoonlijke woonwensen en omstandigheden. Reguliere woningen zijn te duur, beperkt voorradig of voldoen niet aan de woonwensen of leefstijl.

Met andere woorden: onrechtmatig wonen op een vakantiepark is over het algemeen een individuele keuze die wordt aangewakkerd door onderliggende ontwikkelingen, zoals het beperkte aanbod op de reguliere woningmarkt, veranderingen in het sociale domein, ouderen die langer thuis wonen en de flexibele economie die leidt tot een toename van arbeidsmigranten en zzp'ers. Oplossingen liggen mogelijk in een alternatief aanbod van flexibele en tijdelijke woonvormen.

Vandaag vindt er in het voormalige zenderpark Radio Kootwijk op de Veluwe de eerste Vakantieparkentop plaats. Rijk, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties zullen hier een nationaal actieplan lanceren rondom de aanpak van vakantieparken.

Door: redactie Nationale Recreatiegids

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.

12 april '24 (14:08)

Grote kans dat camping Holten plaatsmaakt voor luxe vakantiepark

Waar het nog rustig is aan de Wildweg tussen Rijssen en Holten, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Op het terrein van de voormalige Camping De Prins, wat al jarenlang leegstaat, wil een vakantieparkondernemer een luxe vakantiepark neerzetten. De gemeenteraad stemde hiermee in, wat betekent dat de bouw ervan aan het eind van het jaar begint, meldt Tubantia.

11 april '24 (10:59)

Bouw nieuwe chalets Yn ‘e Lijte: elf vakantieparkbewoners moeten weg

Op het B-veld aan Yn ‘e Lijte in het Friese Grou hebben elf bewoners al jaren een vast plekje. Maar nu het park is overgenomen, worden er 22 duurzame chalets gebouwd. Onder meer op hun plek. Zij moeten dus weg. Hun huurcontract is via een brief opgezegd. Maar de bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben de handen ineengeslagen en overwegen juridische stappen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

10 april '24 ( 9:52)

Kamperen op Camping Geversduin in Castricum? Neem dan maar een bootje mee

Zoals het er nu naar uitziet wordt het lastig kamperen op een flink aantal standplaatsen bij camping Geversduin in Castricum. De camping heeft te maken met flinke wateroverlast. Er staan 250 campingplaatsen onder water. Een domper voor de camping, maar ook voor de gasten. Die zitten nu in onzekerheid of zij wel of niet hun vakantie op de camping kunnen vieren, meldt NH Nieuws.

09 april '24 (15:53)

Verdediging Peter Gillis mag getuigen horen in fraudezaak

De verdediging van vakantieparkeigenaar en realityster Peter Gillis mag per vakantiepark een medewerker als getuige horen in de fraudezaak tegen Gillis. Ook mag de verdediging een medewerker van de Belastingdienst en twee medewerkers van de Oostappengroep van Gillis als getuigen horen, evenals de leider van het team dat boekenonderzoek verrichtte in de vakantieparken. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Ook de advocaten van de dochter van Peter Gillis en diens ex-vrouw mogen deze getuigen horen.

09 april '24 ( 9:37)

Gemeente stelt eis afsluiten gas op vakantiepark Gillis uit

Toch minder lastig douchen en koken voor de bewoners van het vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. De gemeente Asten had eerder geëist dat de aansluiting van de propaangastank op het park voor 9 april moest zijn afgesloten. Dat hoeft nu niet meer. Maandag besloot de gemeente dat dit wordt uitgesteld tot na een kort geding. Die heeft Gillis aangespannen tegen de dwangsom voor het niet afsluiten van het gas, meldt de Telegraaf.

08 april '24 (12:53)

Nederlanders blijven graag kamperen

Gewapend met een tent en gasstelletje gaan meer dan 4,4 miljoen kampeerders in Nederland vakantievieren. Mensen gaan graag meerdere keren met hun eigen kampeermiddelen op pad. Dit blijkt uit de Kampeermonitor van Stichting Open Camping Dag. In het onderzoek gaf meer dan de helft van de 4.000 ondervraagden aan vaker dan vier keer per jaar op pad te gaan met eigen kampeergerei. Daarvan kampeert 84 procent het liefst in eigen land, meldt Stichting Open Camping Dag.