Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onbezorgd op vakantie met een goede reisverzekering

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Amanda Bulthuis
Na het boeken van je vakantie, kan de vakantiestemming beginnen! Maar vergeet zeker niet een goede reisverzekering af te sluiten. Want stel dat je door een onverwachte gebeurtenis thuis eerder naar huis moet of juist langer moet blijven op je vakantiebestemming Een reisverzekering zorgt dan ervoor dat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien. Maar hoe kies je nu een goede reisverzekering?

Doorlopend of kortlopend?
Ga je reisverzekeringen vergelijken, dan kun je vaak kiezen voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Een kortlopende verzekering sluit je alleen af voor de duur van de bewuste vakantie. Een doorlopende reisverzekering blijft het hele jaar door geldig. Het voordeel daarvan is dat je er geen omkijken naar hebt en je niet telkens opnieuw een verzekering hoeft af te sluiten. Maar let op: voor dat gemak betaal je ook een hogere premie. De premie van de doorlopende verzekering verdien je meestal pas terug als je 20 dagen per jaar of meer op vakantie gaat. Ga je minder vaak of korter op reis, dan kun je beter kiezen voor een kortlopende verzekering.

Dekkingswensen
Vervolgens is het van belang om te kijken naar de dekking van verschillende reisverzekeringen en of deze aansluit bij jouw wensen en situatie. De meeste reisverzekeringen bevatten standaard een dekking voor buitengewone kosten. Dit zijn de kosten die je moet maken als je onverwacht langer op je vakantiebestemming moet blijven of eerder naar huis moet terugkeren.

Bagage
Daarnaast is een dekking voor bagage vaak standaard bij de reisverzekering inbegrepen. De hoogte van het maximumbedrag en het eventuele eigen risico kunnen per verzekeraar verschillen. Door van tevoren te bedenken hoeveel bagage je meeneemt kun je hierin een goed keuze maken. Ga je backpacken en heb je alleen wat goedkope kleding en toiletspullen bij je, dan is het natuurlijk niet nodig om een hoog bedrag aan bagage te verzekeren. Neem je echter een dure camera, tablet of laptop mee op reis, dan kan een hoger bedrag nodig zijn.

Let op: Geld en cheques zijn nooit bij de bagagedekking inbegrepen. Als je deze wilt verzekeren kun je een aanvullende dekking afsluiten.

Aanvullingen nodig?
Bovenop de standaarddekking kun je verschillende aanvullingen bij je reisverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor medische kosten of gevaarlijke sporten. Maar heb je die ook nodig?

Medische kosten
In de bassidekking voor de zorgverzekering, die voor elke Nederlander verplicht is, zit een dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Deze vergoedt de medische kosten tegen in Nederland gangbare tarieven. Ga je naar een land waar de kosten voor medische behandelingen vergelijkbaar of lager zijn dan in Nederland, dan is een aanvulling op je reisverzekering niet nodig. Reis je echter naar een land waar de medische kosten hoger liggen, zoals Canada, Amerika of Zwitserland? Dan kan een aanvulling voor medische kosten nuttig zijn. Deze vergoedt namelijk de kosten voor behandelingen tegen kostprijs in het land waar je verblijft.

Gevaarlijke sporten
Een andere aanvulling die van belang kan zijn is de dekking voor gevaarlijke sporten. Ga je voor een actieve vakantie met activiteiten als raften of paragliden, dan zijn dit soort sporten niet altijd gedekt door de standaard reisverzekering. In dat geval kun je dekking voor gevaarlijke sporten afsluiten. Deze vergoedt niet alleen schade aan of diefstal van je sportuitrusting, maar ook medische kosten of kosten voor hulpverlening als je als gevolg van de sport te maken krijgt met een ongeval.

Premie
Heb je een aantal reisverzekeringen gevonden die passen bij je dekkingswensen, dan loont het om goed te kijken naar de premies. Deze kunnen tussen de verschillende aanbieders behoorlijk verschillen. Aangezien je van de gekozen verzekeringen toch al weet dat ze voor jou een geschikte dekking bieden, kun je simpelweg de goedkoopste kiezen.

Tip! Kies je voor een kortlopende reisverzekering? Let dan bij je reisverzekering vergelijken niet alleen op de premie, maar kijk ook naar de eenmalige poliskosten. Deze verschillen per verzekeraar en kunnen uiteenlopen van 3 tot ruim 9 euro. Door hogere poliskosten kan een verzekering die de goedkoopste premie hanteert duurder uitpakken en ineens niet lager de goedkoopste blijken.

© Nationale Recreatiegids / Amanda Bulthuis

Door Amanda Bulthuis
abulthuis@geld.nl
12 juli '23 (11:22)

Zoektocht naar 2,5-jarige Emile weinig hoopvol voortgezet

VERNET (ANP) - De zoektocht in het zuidoosten van Frankrijk naar de 2,5-jarige Emile wordt woensdag voortgezet en uitgebreid. De autoriteiten vrezen dat het kind, dat al bijna vier dagen zoek is, in levensgevaar verkeert indien het in het gebied is. Emile verdween zaterdagnamiddag op bezoek bij opa en oma in het gehucht Haut-Vernet, in de bergen circa 130 kilometer ten noordoosten van Marseille. Dorpelingen hebben hem nog zien lopen, maar Emile is sinds zaterdag volkomen spoorloos.

15 juni '21 (16:05)

Luxe Raadhuisappartementen

Direct aan de kust van de Oosterschelde ligt dit prachtige Raadhuis met daarin 9 luxe vakantie appartementen. De ruime appartementen zijn van alle luxe voorzien: whirlpool, finse sauna, tuin/ balkon, boxspringbedden en een zeer uitgebreide keuken.  

09 oktober '18 (15:25)

Bloggers gezocht!

De Nationale Recreatiegids zoekt bloggers! Vind jij het leuk om regelmatig jouw mening over de recreatiesector in Nederland te geven? Lees dan vooral verder!