Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek Natuurmonumenten: water in natuurgebieden staat er slecht voor

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
waterplas op wandelpad
Het water in natuurgebieden staat er slecht voor in Nederland en dat heeft grote gevolgen voor de natuur. Natuurmonumenten onderzocht elf natuurgebieden en zag overal ernstige problemen. "En als we nog elf natuurgebieden onderzoeken, zou hetzelfde beeld naar voren komen", vermoedt hydroloog Wiebe Borren van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten maakt zich zorgen en slaat alarm. "We hebben grote stappen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren", zegt Borren. "We hebben de afgelopen jaren samen met anderen heel hard gewerkt om de gebieden op orde te krijgen. Maar de oplossingen van de overgebleven problemen liggen echt buiten de natuurgebieden zelf." Borren richt de oproep aan de landelijke politiek, de provincies en waterschappen.

Bestrijdingsmiddelen, meststoffen in het water, overmatige waterafvoer, grondwateronttrekkingen en klimaatverandering zijn allemaal belangrijke oorzaken van de achteruitgang in natuurgebieden. Schoon en voldoende water voor planten en dieren is geen vanzelfsprekendheid meer, ziet Natuurmonumenten. "We wisten al heel lang dat er veel misgaat in natuurgebieden. Maar alles op een rij is het echt opzienbarend", zegt Borren. Nederland is afhankelijk van een gezonde natuur. Verdroogde natuurgebieden kunnen bij extreme regenval water minder goed afvoeren. Ook verslechtert de biodiversiteit, waar planten en dieren onder lijden.

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) moest onder meer problemen met het water en stikstof oplossen. "Dat waren flinke plannen en er zat veel geld achter. Maar het nieuwe kabinet heeft het geschrapt", zegt Borren. Hij vindt dat zeer zorgelijk. "Zo worden de plannen van provincies steeds lastiger om uit te voeren."

Europese lidstaten hebben afgesproken dat het water in 2027 een goed leefgebied moet vormen voor planten en dieren. Dit kan juridische risico's meebrengen. Zo kan bezwaar worden gemaakt tegen vergunningen die de waterkwaliteit verslechteren of verdroging in de hand werken. "En zeer waarschijnlijk gaat Nederland de afgesproken doelen niet halen", verwacht Borren.

24 maart '25 (11:00)

Noorderlicht afgelopen nacht te zien

Mogelijk is zondagavond of -nacht het noorderlicht te zien in Nederland, meldt Weeronline. Hoe laat dit precies zal zijn en hoe fel het licht schijnt, is volgens de website vooraf lastig te zeggen.

24 maart '25 (10:20)

Brand in natuurgebied Zeeland onder controle

De brand in een natuurgebied tussen Clinge en Kapellebrug in Zeeland is onder controle. Een gebied ter grootte van drie voetbalvelden is verbrand, meldt de veiligheidsregio.

22 maart '25 ( 7:10)

Tienduizenden mensen ruimen zwerfafval op tijdens Opschoondag

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden vrijwilligers ruimen zaterdag zwerfafval op tijdens de 23e editie van de Landelijke Opschoondag. Door het land zijn zeker 2321 schoonmaakacties aangemeld, waar meestal tientallen mensen aan deelnemen. Onder meer scholen, sportclubs en bedrijven als McDonald's en Albert Heijn doen mee aan de actiedag.

20 maart '25 (11:25)

Wolven die niet mensenschuw zijn wil de provincie Overijssel laten afschieten

Een wolf die niet mensenschuw is, ziet de provincie Overijssel als een probleemwolf. Gedeputeerde Maurits von Martels bespreekt volgende week in een vergadering van het Interprovinciaal Overleg over het nieuwe wolvenplan van de provincies. Zulke wolven moeten volgens Von Martels eigenlijk afgeschoten worden. Dat meldt Oost.

20 maart '25 (10:37)

Lente is zonnig en warm van start gegaan

De astronomische lente is begonnen. Op de eerste officiële lentedag staat de zon om 10.02 uur loodrecht boven de horizon. De dagen worden vanaf nu langer dan de nachten, en dat zien we terug in het weer. Dat meldt Hart van Nederland.

20 maart '25 ( 8:50)

Zonnig weer zorgt voor negatieve stroomprijzen in Nederland

Het zonnige weer en de grote productie van zonne-energie hebben woensdag gezorgd voor negatieve stroomprijzen op de spotmarkt in Europa, waaronder in Nederland. Dit kan gebeuren als op een bepaald moment meer energie wordt opgewekt dan dat er vraag is naar stroom, bijvoorbeeld bij veel zon en wind.

19 maart '25 (16:00)

Ecogoggle brengt natuur nauwkeurig in kaart met drones en AI

Het bedrijf Ecogoggle uit De Mortel zet drones en kunstmatige intelligentie in om natuurgebieden tot in detail in kaart te brengen. Hiermee krijgen ecologen, natuurbeheerders en overheden een nauwkeuriger en efficiënter beeld van de vegetatie en ontwikkelingen in verschillende gebieden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

19 maart '25 (11:58)

Deze caravanbanden komen het beste uit de eerste speciale ANWB-test

Voor het eerst heeft de ANWB caravanbanden getest. De test bestond uit tien banden die zijn beoordeeld op rijeigenschappen en weggedrag. Van de tien geteste banden, scoorden vier goed. De BK-Trailer krijgt de hoogste score, vanwege het voorkomen van aquaplaning en een lage rolweerstand. De caravanbanden Linglong Radial R107 (plek 2), Boka Trailer Line FT 02 (plek 3) en Radar Argonite RV-4T (plek 4) scoorden ook goed, maar hadden meer minpunten dan de BK-trailer. Twee van de tien banden scoorden een onvoldoende. Dit meldt ANWB.

18 maart '25 (13:00)

Minder natuurbranden in Nederland in 2024, zorgen over 2025

Door veel regen en nattigheid waren er in 2024 minder natuurbranden dan gebruikelijk. De brandweer moest afgelopen jaar ingrijpen bij 170 natuurbranden, meldde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dinsdag. In 2023 ging het om 314 natuurbranden, 70 branden op militair terrein en 21 akkerbranden.

17 maart '25 (11:15)

Wilhelminatoren in Valkenburg zondagochtend ingestort

De Wilhelminatoren in Valkenburg is zondagochtend ingestort. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg na berichtgeving door L1 Nieuws en De Limburger. De uitkijktoren op de Heunsberg, een rijksmonument, is een bekende trekpleister in de Zuid-Limburgse plaats.