Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG
Het Nationaal Programma Landelijk Gebied is in het leven geroepen zodat provincies zelf een ruimtelijk plan konden opstellen waarmee de klimaatdoelen worden gehaald. Daarmee zou ook het probleem van de vergunningverlening worden opgelost.
Samen met oud-minister van Landbouw, Van der Wal, zijn de provincies de afgelopen twee jaar bezig geweest met het uitdenken en -werken van de plannen. In een brief aan de Tweede Kamer van twee weken geleden schreven de provincies nog dat zij de plannen van de NPLG belangrijk vinden.
BBB-minister
Femke Wiersma, de nieuwe minister van Landbouw, sprak zich altijd al kritisch uit over het natuur- en stikstofbeleid. Ook is het budget van 20 miljard euro voor het programma al verminderd tot 5 miljard en is er een pot van 500 miljoen voor boeren die natuurmaatregelen treffen. De provincies vroegen echter om meer geld.
De grote vraag die nu oprijst is hoe het huidige kabinet de klimaatdoelen wil behalen als zij het NPLG niet meer wil hanteren. Wiersma heeft aangegeven dat zij in Brussel wil proberen om een uitzondering te krijgen op de Europese regels. Daarmee druist ze in tegen het coalitieakkoord, waarin staat dat het kabinet zich aan de bestaande afspraken en doelen omtrent waterkwaliteit en natuurbescherming zou houden.
Alternatief plan
Op Prinsjesdag zal er naar verwachting meer duidelijkheid komen over nieuwe plannen voor natuur- en stikstofbeleid. Ook wordt er vandaag in de Tweede Kamer gedebatteerd over stikstof.