Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Hittesterfte beperken met meer groen in de omgeving’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 3 min
location_on [xx]km
‘Hittesterfte beperken met meer groen in de omgeving’
“Bomen, planten en struiken moeten veel meer ingezet worden om ons te beschermen tegen ongezonde hitte. Veel versteende steden veranderen op tropische dagen in openluchtovens. Dat die ongezonde hitte een steeds groter probleem wordt, blijkt uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health. Dat laat zien dat in 2023 ruim 47.000 Europeanen stierven als gevolg van hitte”, vertelt Noï Boesten, projectleider bij IVN Natuureducatie.

De afgelopen dagen hebben we gemerkt hoe het is om in hitte te leven. Werken, recreëren, boodschappen halen. Het was in ieder geval lekker plakkerig als je niet onder een airconditioning zat of een verfrissende duik in het water kon nemen. Maar we kunnen ons ook beter beschermen tegen deze temperaturen, die mogelijk steeds vaker voor zullen komen.

Op tropische dagen verlang je naar verkoeling. Die verkoeling is ook nodig om goed te kunnen functioneren. Toch ontbreekt het op veel plekken aan koelte. Dat kan volgens IVN makkelijk worden opgelost: meer groen. De natuurorganisatie roept het naar eigen zeggen al jaren.

Want waar is het op deze erg warme dagen het koelst? Juist, het bos. Het is daar veel koeler dan in de stad. En dat kan volgens IVN op een tropische dag tot wel twintig graden schelen.

Groen in de stad

Ook in steden en versteende gebieden kan hier wat aan worden gedaan. IVN heeft de afgelopen jaren verspreid over het land ruim tweehonderd Tiny Forests aangeplant. Dit zijn kleine bosjes ter grootte van een tennisbaan, die in de openbare ruimtes worden aangelegd.

Maar in je eigen tuin of op je balkon kun je ook al een verschil maken. Een groene tuin met schaduwplekjes en een heg kunnen al een groot verschil maken in temperatuur. Ook voor de flora en fauna biedt het voordelen.

Vogelpopulaties nemen af en insectensoorten verdwijnen (uit de stad). Die zijn terug te halen via het planten van meer groen.

19 september '24 (11:46)

Prijs elektrische fiets grootste drempel voor aanschaf

De meeste mensen zijn huiverig om een elektrische fiets te kopen vanwege de prijs. Hoewel gebruikers veelal heel positief zijn over e-bike, is niet meer dan 51 procent van de associaties met elektrische fietsen positief. Dit meldt Multiscope. 

18 september '24 (11:35)

Fietshelmenactie provincie Utrecht wegens succes herhaald

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen sinds deze week weer 25 euro korting krijgen op een fietshelm bij deelnemende fietswinkels en ANBW-winkels. Voor de actie zijn duizend helmen beschikbaar gesteld voor kinderen, volwassenen en ouderen. Dit meldt de provincie Utrecht.

17 september '24 (10:34)

Gedeeltelijke supermaansverduistering waarschijnlijk gepaard met mist

De gedeeltelijke maansverduistering in de nacht van woensdag 18 september is een bijzonder, omdat deze samen gaat met een supermaan. Helaas zal dit fenomeen niet overal zichtbaar zijn vanwege mogelijke mist. Dit meldt Weeronline. 

16 september '24 (10:40)

Nieuwe mountainbikeroute geopend in Bentwoud

In het natuur- en recreatiegebied Bentwoud bij Zoetermeer is een nieuwe mountainbikeroute geopend. Op 13 september opende gedeputeerde Anne Koning samen met Paul Laudy van Staatsbosbeheer de nieuwe Hildamroute. Die langverwachte mountainbikeroute is geschikt voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers, meldt Provincie Zuid-Holland.

13 september '24 (14:25)

Alternatief natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Het kabinet wil dat vooral boeren gaan helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur, stelt het kabinet in het regeerprogramma. Hier is 500 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

13 september '24 (10:55)

Experiment met geautomatiseerde veerponten naar Waddeneilanden van start

Er wordt de komende drie jaar getest met zelfvarende boten op de Waddenzee. Meerdere Nederlandse en Duitse bedrijven van ondernemersvereniging FME slaan de handen in elkaar voor het experiment, dat donderdag van start ging. Dat meldt NOS.

12 september '24 (12:27)

Deelnemers Jan Janssen Classic zetten zich in voor inclusiever sportlandschap

Sport moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, dat is dit jaar een belangrijk streven van de Jan Janssen Classic. Het wielerevenement dat op zaterdag 14 september alweer voor de 36 keer plaatsvindt werkt hiervoor samen met Fonds Gehandicaptensport. Dit meldt het fonds. 

12 september '24 (10:33)

Ruim 16.000 illegale fatbikes in beslag genomen door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.