Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds vaker moet je betalen voor toegang tot natuurplassen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Steeds vaker moet je betalen voor toegang tot natuurplassen
Ook vandaag stijgt de temperatuur tot boven dertig graden. De perfecte weersomstandigheid om een duik te nemen in de nabije natuurplas. Daar moet je tegenwoordig wel steeds vaker entreegeld voor betalen, meldt RTL op basis van constateringen van deskundigen.

Het is een ontwikkeling die niet onverwachts komt, maar wel een keerzijde kan hebben, denkt Gerard Gielen, toerisme-expert bij de Breda University of Applied Sciences. Hij stelt dat het er namelijk wel toe leidt dat mensen met een kleinere portemonnee eerder natuurplassen gaan mijden.

Toch vindt hij het niet raar dat beheerders entreegeld vragen. Beheer en onderhoud van de plassen kost simpelweg ook geld. En dat is niet altijd uitbundig aanwezig bij bijvoorbeeld gemeentes. Die besteden het uit aan ondernemingen, zoals bedrijven als Leisurelands. In alleen de provincie Gelderland beheert die al 19 recreatiegebieden.

Parkeergeld

Wat Gielen ook geregeld ziet, onder andere bij Leisurelands, is dat er geen toegangsgeld maar parkeergeld wordt gevraagd. Hij vindt het een verkapte vorm van entreegeld.

Het gebeurt overal in het land. Volgens Gielen is het tegenwoordig lastig om een gratis toegankelijk natuurstrand te vinden. Het leidde bij de Limburgse Maasplassen tot ophef onder de bewoners van het gebied. Daar werd bij één van de laatste gratis stranden in de omgeving, MRT Beach (ook bekend als het Thornerstrandje), ook toegangsgeld gevraagd. Deze is nu afgesloten met een hek, maar de strandbezoekers krijgen er wel een toilet en strandbedden voor terug. Ondernemers voelden zich genoodzaakt om het strand af te zetten omdat er wel eens illegale feestjes werden georganiseerd. Nu kost toegang vijf euro per volwassene, voor kinderen de helft.

Hoeveel plassen er entreegeld vragen, weet Gielen niet precies. Wel constateert hij een trend. Daarom roept hij ook op tot onderzoek hiernaar.

Afbeelding ter illustratie

19 september '24 (11:46)

Prijs elektrische fiets grootste drempel voor aanschaf

De meeste mensen zijn huiverig om een elektrische fiets te kopen vanwege de prijs. Hoewel gebruikers veelal heel positief zijn over e-bike, is niet meer dan 51 procent van de associaties met elektrische fietsen positief. Dit meldt Multiscope. 

18 september '24 (11:35)

Fietshelmenactie provincie Utrecht wegens succes herhaald

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen sinds deze week weer 25 euro korting krijgen op een fietshelm bij deelnemende fietswinkels en ANBW-winkels. Voor de actie zijn duizend helmen beschikbaar gesteld voor kinderen, volwassenen en ouderen. Dit meldt de provincie Utrecht.

17 september '24 (10:34)

Gedeeltelijke supermaansverduistering waarschijnlijk gepaard met mist

De gedeeltelijke maansverduistering in de nacht van woensdag 18 september is een bijzonder, omdat deze samen gaat met een supermaan. Helaas zal dit fenomeen niet overal zichtbaar zijn vanwege mogelijke mist. Dit meldt Weeronline. 

16 september '24 (10:40)

Nieuwe mountainbikeroute geopend in Bentwoud

In het natuur- en recreatiegebied Bentwoud bij Zoetermeer is een nieuwe mountainbikeroute geopend. Op 13 september opende gedeputeerde Anne Koning samen met Paul Laudy van Staatsbosbeheer de nieuwe Hildamroute. Die langverwachte mountainbikeroute is geschikt voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers, meldt Provincie Zuid-Holland.

13 september '24 (14:25)

Alternatief natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Het kabinet wil dat vooral boeren gaan helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur, stelt het kabinet in het regeerprogramma. Hier is 500 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

13 september '24 (10:55)

Experiment met geautomatiseerde veerponten naar Waddeneilanden van start

Er wordt de komende drie jaar getest met zelfvarende boten op de Waddenzee. Meerdere Nederlandse en Duitse bedrijven van ondernemersvereniging FME slaan de handen in elkaar voor het experiment, dat donderdag van start ging. Dat meldt NOS.

12 september '24 (12:27)

Deelnemers Jan Janssen Classic zetten zich in voor inclusiever sportlandschap

Sport moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, dat is dit jaar een belangrijk streven van de Jan Janssen Classic. Het wielerevenement dat op zaterdag 14 september alweer voor de 36 keer plaatsvindt werkt hiervoor samen met Fonds Gehandicaptensport. Dit meldt het fonds. 

12 september '24 (10:33)

Ruim 16.000 illegale fatbikes in beslag genomen door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.