Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gooise bossen vaker toneel voor ruziënde mountainbikers en hondeneigenaren

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gooise bossen vaker toneel voor ruziënde mountainbikers en hondeneigenaren / Foto: "Zanderij Crailoo" door E. Dronkert
In het Goois Natuurreservaat krijgen mountainbikers en hondeneigenaren het steeds vaker aan de tak, uh stok. Waar de hondenbaasjes zich ergeren aan voorbijrazende mountainbikers, zitten die op hun beurt niet te wachten op de mensen die hun honden uitlaten. Daarom zijn er nu scherpere regels opgesteld, tentoongesteld bij de ingang van het natuurgebied, meldt NH Nieuws. Hiermee moet de bonje voor eens en voor altijd voorbij zijn.

Vorig jaar liet het Goois Natuurreservaat onderzoek doen. Daaruit kwam naar voren dat er steeds meer meldingen van overlast worden gedaan in het natuurgebied en dat het aantal ergernissen is toegenomen. De voornaamste redenen zijn de toegenomen populariteit van natuurrecreatie en de drukte in het al zo drukke natuurgebied.

Paden zijn voor iedereen

De twee botsende partijen dachten dat zij alleenrecht hebben van de paden. Zij zijn ook de groepen die de meeste strijd kennen. Zij maakten beide ongeveer evenveel meldingen over de andere partij.

De boswachter van het natuurgebied benadrukt dat iedereen gebruik kan maken van de paden. Dat hebben ze nu ook op borden aangeduid.

Hap

Nu gebeurt er nog wel eens iets. Zo is het toegestaan om honden los te laten lopen in het gebied, met als gevolg dat een mountainbiker soms wordt achternagezeten door een blaffende hond. De boswachter vertelt dat het ook wel eens eindigt met een hond die in de kuit van een fietser bijt. En dat is niet prettig.

Maar de fout ligt ook wel eens bij de mountainbikers. Die moeten hun snelheid aanpassen wanneer zij langs wandelaars fietsen. Je sjeest ook niet in je auto met 100 km/u langs een wandelaar. Ze dienen respect te tonen en ruimte te maken voor andere recreanten, stelt de boswachterr.

Begrip en respect

Meer dan rekening met elkaar houden kan dan ook niet worden gedaan. Volgens de boswachter leidt het maken van een aparte mountainbike-route tot meer fietsers en dus ook meer ongelukken. Ook stelt hij dat het veel onderhoud kost, en tijd is geld. Tijdsloten of een fietsvignet hebben geen steun. Iedereen moet het natuurgebied kunnen betreden. Daarom moeten mensen gewoon en beetje respect en begrip naar elkaar tonen, aldus de boswachter.

19 september '24 (11:46)

Prijs elektrische fiets grootste drempel voor aanschaf

De meeste mensen zijn huiverig om een elektrische fiets te kopen vanwege de prijs. Hoewel gebruikers veelal heel positief zijn over e-bike, is niet meer dan 51 procent van de associaties met elektrische fietsen positief. Dit meldt Multiscope. 

18 september '24 (11:35)

Fietshelmenactie provincie Utrecht wegens succes herhaald

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen sinds deze week weer 25 euro korting krijgen op een fietshelm bij deelnemende fietswinkels en ANBW-winkels. Voor de actie zijn duizend helmen beschikbaar gesteld voor kinderen, volwassenen en ouderen. Dit meldt de provincie Utrecht.

17 september '24 (10:34)

Gedeeltelijke supermaansverduistering waarschijnlijk gepaard met mist

De gedeeltelijke maansverduistering in de nacht van woensdag 18 september is een bijzonder, omdat deze samen gaat met een supermaan. Helaas zal dit fenomeen niet overal zichtbaar zijn vanwege mogelijke mist. Dit meldt Weeronline. 

16 september '24 (10:40)

Nieuwe mountainbikeroute geopend in Bentwoud

In het natuur- en recreatiegebied Bentwoud bij Zoetermeer is een nieuwe mountainbikeroute geopend. Op 13 september opende gedeputeerde Anne Koning samen met Paul Laudy van Staatsbosbeheer de nieuwe Hildamroute. Die langverwachte mountainbikeroute is geschikt voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers, meldt Provincie Zuid-Holland.

13 september '24 (14:25)

Alternatief natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Het kabinet wil dat vooral boeren gaan helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet een belangrijke rol spelen in het herstellen van beschadigde natuur, stelt het kabinet in het regeerprogramma. Hier is 500 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

13 september '24 (10:55)

Experiment met geautomatiseerde veerponten naar Waddeneilanden van start

Er wordt de komende drie jaar getest met zelfvarende boten op de Waddenzee. Meerdere Nederlandse en Duitse bedrijven van ondernemersvereniging FME slaan de handen in elkaar voor het experiment, dat donderdag van start ging. Dat meldt NOS.

12 september '24 (12:27)

Deelnemers Jan Janssen Classic zetten zich in voor inclusiever sportlandschap

Sport moet toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, dat is dit jaar een belangrijk streven van de Jan Janssen Classic. Het wielerevenement dat op zaterdag 14 september alweer voor de 36 keer plaatsvindt werkt hiervoor samen met Fonds Gehandicaptensport. Dit meldt het fonds. 

12 september '24 (10:33)

Ruim 16.000 illegale fatbikes in beslag genomen door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

11 september '24 (12:30)

Bronstperiode edelherten aangebroken: activiteiten op Hoge Veluwe

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat je weer burlende edelherten in de Hoge Veluwe kunt zien, en vooral horen! De mannetjes gaan weer op zoek naar een partner en maken daarbij het kenmerkende burlgeluid. Natuurorganisaties nemen je mee het Park De Hoge Veluwe in vanuit de wildobservatiehut de bronstige edelherten te spotten.

11 september '24 (11:19)

Door stekelige plant verhuist kudde konikpaarden van Lelystad naar Groningen

Dinsdag zijn alle konikpaarden door Staatsbosbeheer uit het Oostvaardersveld bij Lelystad gehaald en naar natuurgebied Lauwersmeer gebracht. Het gaat om 55 paarden die zijn verhuisd, uit een kudde van 70. De overige 15 paarden worden geslacht, meldt Omroep Flevoland.