Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Negatief zwemadvies voor Groninger plas en meer; Zuid-Holland heft negatief advies op

Door Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Negatief zwemadvies voor Groningse plas en meer; Zuid-Holland heft negatief advies op
Er is in Groningen een negatief zwemadvies afgegeven voor de Hoornseplas en het Paterwoldsemeer. In beide zijn blauwalgen gevonden, maar voor de Hoornseplas geldt ook nog eens dat mensen last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. Bij beide zwemwateren staan waarschuwingsborden. Het negatieve zwemadvies dat de provincie Zuid-Holland gaf voor zwemplas Merwerdelanden is inmiddels weer opgeheven. Daar gold dat de PFAS-waarden te hoog waren, maar het doorspoelen van het water heeft dit probleem opgelost. Dit melden de provincies Groningen en Zuid-Holland. 

Bij de Hoornseplas in Groningen is risiconiveau 1 blauwalgen vastgesteld. Daar gold al een negatief zwemadvies vanwege zwemmersjeuk. Deze jeuk wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Dit zorgt voor jeukende rode bulten en in enkele gevallen voor hoofdpijn en koorts. Zwemmersjeuk is niet extreem gevaarlijk, maar wel erg ongemakkelijk.

Alternatieve zwemlocaties Groningen

Voor het Paterswoldsemeer geldt ook dat er blauwalgen zijn vastgesteld, net als in het Lauwersmeer. Daar geldt een negatief zwemadvies voor de stranden Meerkoet, Lepelaar, Brilduiker, Zeearend en Kleine Zwaan. Groningse zwemlocaties waar mensen nog wel terechtkunnen zijn Ruskenveen, het Stadsstrand en Kardingerplas.

PFAS in plas Merwedelanden

Zwemmen in plas Merwedelanden in Zuid-Holland is door de autoriteiten weer veilig bevonden. “Ik ben blij dat het gelukt is om het water schoon genoeg te krijgen, zodat onze inwoners deze zomer weer kunnen zwemmen in de recreatieplas. Zeker als je niet op vakantie gaat of niet naar de zwembaden kunt, is dat ontzettend mooi nieuws. Het is nog geen oplossing voor de lange termijn. Er moet verder gezocht worden naar waar de PFAS vandaan komt en het moet opgeruimd worden, want we hebben het hier over de gezondheid van inwoners”, aldus wethouder Tanja de Jonge van de gemeente Dordrecht. 

De actuele status van al het zwemwater in Nederland is te vinden op zwemwater.nl.

25 april '25 (13:35)

Zomerweer komt eraan met temperaturen tot 25 graden

Volgende week gaat de zon veel schijnen en worden er hoge temperaturen verwacht. Zelfs de korte broek kan weer aan, want woensdag 30 april en donderdag 1 mei zou het zomaar 25 graden kunnen worden. Dat meldt Hart van Nederland.

25 april '25 (12:57)

Koningsnacht is fris, maar Koningsdag erg zonnig

Nederland staat, na een frisse Koningsnacht, een droge en zonnige Koningsdag te wachten. Vrijmarkten en feesten kunnen gehouden worden met temperaturen die richting de twintig graden gaan en een rustige oostenwind. Komende nacht de drank alvast koud zetten? De flessen kan je gerust buiten laten staan. Dat meldt Hart van Nederland.

25 april '25 (12:13)

Noord-Brabant past subsidieregelingen natuur en landschap aan

De provincie Noord-Brabant heeft per eind april 2025 wijzigingen doorgevoerd in haar subsidieregelingen voor natuurbeheer en landschapsontwikkeling. Er komt opnieuw ruimte voor het aanvragen van subsidies voor de aanleg van landschapselementen, en een extra gebied is aangewezen voor het nemen van maatregelen tegen schade door wolven. Dit meldt provincie Noord-Brabant op hun site.

25 april '25 ( 9:50)

Onderhoud en aanvullend onderzoek in Natura 2000-gebieden Overijssel

De provincie Overijssel start met nieuwe onderhoudsmaatregelen en onderzoeken in veertien Natura 2000-gebieden. Aanleiding is het zogeheten Veegbesluit van het Rijk uit 2022, waarmee extra natuurdoelen zijn vastgelegd voor specifieke planten en diersoorten. Voor 49 plantengemeenschappen en 5 diersoorten in Overijssel moeten nu mogelijke herstelmaatregelen worden beoordeeld en uitgevoerd. Dit meldt de provincie Overijssel.

24 april '25 (13:28)

Ingang natuurgebieden geblokkeerd door 'asociale' automobilisten

In de natuur gedragen mensen zich niet altijd op de juiste manier. Boswachter Gjerryt Hoekstra en een handhaver van de FUMO wisten dit al lang, maar de laatste tijd loopt het de spuigaten uit. Voor de ingang van verschillende natuurgebieden zetten mensen hun auto’s veel te dicht voor de ingang. Dat is iets dat de beide mannen liever niet zien gebeuren. Dat meldt Omroep Friesland.

24 april '25 (13:13)

Minder dode dieren vanwege afgesloten weg Fochteloërveen

Op de Fochteloërveenweg is het aantal dode slangen flink gedaald sinds de weg voor een groot gedeelte is afgesloten. Natuurmomenten heeft dit onlangs onderzocht. Dat meldt Omroep Friesland.

24 april '25 (10:00)

Vlinderpopulatie daalt voor het tiende jaar op rij

De vlinderstand in Nederland is in 2024 voor het tiende jaar op rij gedaald, waarmee de laagste aantallen sinds het begin van de vlindertellingen in 1992 zijn bereikt. Volgens recente gegevens van het CBS en De Vlinderstichting zijn vlinderpopulaties tussen 1992 en 2024 met gemiddeld 56 procent afgenomen. Zelfs algemeen voorkomende soorten zoals het icarusblauwtje en het groot koolwitje worden steeds minder waargenomen. Dit melden Nature Today en BNNVARA.

22 april '25 (16:11)

Update: wolf overlijdt na aanrijding op A28 bij Tynaarlo

Een wolf is dinsdagmorgen op de A28 bij Tynaarlo aangereden door een auto. Het dier raakte daarbij zwaar gewond en overleed later aan zijn verwondingen. Dit meldt RTV Noord.

22 april '25 (11:53)

Wolf aangereden op A28 bij Tynaarlo, weg tijdelijk afgesloten

Op de A28 ter hoogte van Tynaarlo is vanochtend een wolf aangereden. Het incident gebeurde rond 11.15 uur in de rijrichting naar het zuiden. Als gevolg daarvan is de weg afgesloten, wat heeft geleid tot verkeersopstoppingen. Dit meldt RTV Drenthe.

22 april '25 ( 8:53)

Natuur & Milieu: milieu- en gezondheidsschade Nederlandse industrie loopt op tot minimaal 7 miljard euro

De milieu- en gezondheidsschade door de Nederlandse industrie loopt jaarlijks op tot minimaal 7 miljard euro, stelt Natuur & Milieu na eigen onderzoek. Daarvoor heeft de milieuorganisatie de uitstoot geanalyseerd van 483 bedrijven. Met een rekenmethode van onderzoeksbureau CE Delft kon de organisatie daar een kostenplaatje aan hangen.