Omwonenden parken ervaren overlast door barbecues
Ondanks het lekkere eten dat je ermee klaarmaakt, is het ook een bron van rook, maken de barbecueënde mensen geluid en laten ze afval achter. Tot ergernis van de omwonenden.
In Rijswijk en Groningen zit het de buurtbewoners hoog. Zij willen een volledig verbod voor barbecues en muziek in de plantsoenen. De omwonenden vinden dat de overlast steeds erger wordt en dat de leefbaarheid bij hen onder druk staat.
Behoeft aan recreatie in openbare ruimtes
Stijgende huizenprijzen leiden ertoe dat mensen meer naar de stad trekken en steeds vaker geen eigen buitenruimte hebben. Daardoor neemt de behoefte om in een openbare ruimte te recreëren toe. In sommige gemeenten geldt daarom ook al een (gedeeltelijk) barbecueverbod in openbare ruimtes.
Verbod
De eerste gemeente die een verbod invoerde was Amsterdam in 2017. Vanwege de afval die mensen achterlieten is besloten om een verbod in te stellen in de meeste stadsparken.
Vervolgens kwam ook andere gemeenten, zoals Nijmegen, met een verbod. In Schiedam is recentelijk een verbod ingevoerd en in Rijswijk en Groningen is het besproken in de gemeenteraad.
Andere maatregelen
In die laatste twee gemeenten leidde het niet tot een algeheel verbod. Zij kozen voor andere maatregelen, zoals een stiltegebod in Groningen en een alcoholverbod in het Noorderplantsoen na 22:00 uur.
Daar zijn de omwonenden niet tevreden mee en overwegen nu zelfs een stap naar de rechter om een verbod af te dwingen. Zij hebben volgens berichtgeving van RTV Noord last van ‘vele barbecues en harde muziek’.
Rijswijks raadslid Weterings wil een systeem invoeren waarbij mensen een borg van 25 euro moeten betalen aan een ‘parkwacht’ als zij willen barbecueën. Dat bedrag krijgen ze terug als ze alles schoon achterlaten.
Afbeelding ter illustratie