Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
schedule 6 min
location_on [xx]km
Deel Nederlandse vakantiegangers mijdt bestemmingen met kans op extreem weer
Vanwege extreme weersomstandigheden in de afgelopen zomers mijden Nederlandse vakantiegangers sommige bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder leden.

Bepaalde vakantiebestemmingen werden altijd al gemeden door 17 procent van de ondervraagden. De kans op ongewenste weersomstandigheden waren op die vakantiebestemmingen het allergrootst. Veel mensen gaan het liefst niet op vakantie naar een land waar het extreem heet is.

Gardameer  

“In het hoogseizoen naar landen aan de Middellandse Zee doe ik liever niet meer. Daar is het veel te warm”, aldus een panellid. Het Gardameer, waar vorige zomer flinke hagelbuien een spoor van vernieling achterlieten, wordt ook genoemd als vakantiebestemming waar mensen liever niet naartoe gaan. “Het weer is daar zo onvoorspelbaar”, aldus een panellid. 

Kevin Mallie uit Maassluis is een van de Nederlanders die vorig jaar tijdens het noodweer bij het Gardameer op vakantie was. Hagelstenen zo groot als tennisballen vlogen door de ruiten van de caravan. Het gezin Mallie moest schuilen onder de tafel. Mellie wil zijn vakantiebestemming niet van het weer alten afhangen. “De hagelbuien beschouw ik als een incident.” 

Wel heeft hij voorzorgsmaatregelen getroffen. Voor de caravan neemt hij dit keer een hagelhoes mee. Mallie zou trouwens dit jaar met zijn gezin naar Spanje gaan, maar de campingeigenaren hebben een conflict met elkaar. De camping blijft gesloten, dus Mallie heeft uiteindelijk gekozen voor een vakantie in Nederland.

Extreme weersomstandigheden op vakantie

Bijna de helft van de vakantiegangers uit het panel heeft in de afgelopen vijf jaar zelf extreme weersomstandigheden tijdens hun vakantie meegemaakt. Vorig jaar in Spanje bijvoorbeeld, daar was het toen extreem warm. Sommige vakantiegangers hadden meerdere keren pech. “In Frankrijk hadden we in 2023 een gigantische hittegolf en toen deze voorbij was werden we van de camping gespoeld door modder.” 

De meeste vakantiegangers laten hun vakantiebestemming voor de zomervakantie niet afhangen van extreme weersomstandigheden. Als men eenmaal op de vakantiebestemming is, wordt het weer wel in de gaten gehouden. 

Vakantiebestemmingen

Net als vorige zomer blijft een kwart van de vakantiegangers in Nederland. Daarna zijn Frankrijk, Spanje en Italië populair. Sommige vakantiegangers laten weten naar een ander gebied te reizen. Zo is Zuid-Frankrijk te warm en kiest men daarom voor Bretagne. De vakantiegangers die vorige zomer extreem weer hebben meegemaakt gaf een derde kort na die ervaring aan risicovolle vakantiebestemmingen voorlopig te vermijden. Vier op de 10 vakantiegangers komt nu op deze uitspraak terug en zeggen zich niet te laten leiden door het weer. 

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.

17 juli '24 ( 8:52)

Vierdaagselopers gaan op 'Roze Woensdag' naar Wijchen

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars woensdag naar het Land van Maas en Waal, en eindigt traditiegetrouw in een roze festijn in Nijmegen. De stad profileert zich op de woensdag van de Vierdaagse altijd als 'regenbooghoofdstad' van Nederland, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Rond de Vierdaagsefeesten is er een speciale programmering, veel wandelaars en feestgangers zijn in het roze gekleed en ook wordt de Pride Walk gelopen.

16 juli '24 (14:11)

Noord-Holland gaat 30 hectare bos aanleggen

In Noord-Holland wordt ruim 30 hectare aan nieuw bos aangelegd op verschillende locaties in Haarlemmermeer, Zaanstad, Koggenland en Castricum. Het bos wordt aangeplant ter compensatie van bos dat eerder gekapt is in Natura 2000-gebieden. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. Een voorbeeld hiervan is het weer op gang brengen van verstuiving van zand in de duinen, meldt de provincie.

16 juli '24 (10:59)

Voor mensen minder plezierig, maar de natuur gedijt wel in de regen

Ondanks een zonnige dag van gisteren worden de afgelopen maanden omschreven als 'nat'. Ook voor de komende tijd is de weersverwachting wisselvallig. Dat is geen probleem voor de Nederlandse natuur. Die vindt de natte periode wel prima, meldt Omroep Zeeland.

15 juli '24 (10:54)

Gelderland maakt geld vrij voor aanpak grootschalige natuurbranden

Om de natuurbrandveiligheid in natuurgebieden in de provincie te verbeteren heeft Gelderland 700.000 euro beschikbaar gesteld. Klimaatverandering kan ertoe leiden dat er sneller een onbeheersbare natuurbrand ontstaat. Dat wil de provincie zo veel mogelijk onder controle kunnen krijgen, omdat deze branden grote gevolgen kunnen hebben voor zowel de natuur als mensen.