Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden / Foto: "Luchtfoto van Vlonderpad Marker Wadden Fotograaf: Straystone/Peter Leenen" door Natuurmonumenten
Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

Met het plan ‘Marker Wadden Plus’ wil Natuurmonumenten in samenwerking met Markerzand de natuureilanden Marker Wadden verder uitbreiden en de huidige kustlijn versterken.

De Marker Wadden zijn kunstmatige natuureilanden in het Markermeer. Hier komt nieuwe natuur tot ontwikkeling, waardoor onder andere de kwaliteit van het water verbetert. Om de eilanden gezond en klimaatbestendig te maken zijn er volgens Natuurmonumenten wel maatregelen nodig. Zo zijn de eilanden kwetsbaar voor stroming, hoogwater en stormen. “In lijn met onze oorspronkelijke droom wil Natuurmonumenten Marker Wadden laten groeien. Uit onderzoek blijkt dat de natuureilanden de natuur en de waterkwaliteit van het Markermeer verbeteren, dus onze wens is alleen maar groter geworden”, zegt Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. Volgens hem is er al een samenwerking en financiering gevonden om dit te realiseren. “Met Markerzand willen we zandwinning en natuurontwikkeling combineren. Het gebruik maken van natuurlijke processen blijft de basis, net als de aanleg van de Marker Wadden.”

Markerzand

Markerzand is een v.o.f., in het leven geroepen door Boskalis Nederland, Van Oord, Deme groep en Mineralis, en heeft een vergunning om zand te winnen in het Markermeer. Dit zand ligt echter onder een laag slib en klei. Dat moet worden afgevoerd, maar is volgens Natuurmonumenten juist het materiaal dat zij willen gebruiken voor het project ‘Marker Wadden Plus’.

Het idee is om de zandwinning te verplaatsen. Niet midden op het Markermeer, maar in de buurt van de Marker Wadden moet dat plaatsvinden. Zo kan de klei en slib direct worden gebruik en hoeft het niet te worden afgevoerd door schepen. Jeroen Dekker van Markerzand: “Door het slib en kleiachtige materiaal niet af te voeren maar direct toe te passen, kunnen we Marker Wadden verder versterken en uitbreiden. We zien kansen om de natuur verder te ontwikkelen door kosten te besparen bij de winning van zand.” Hij verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat er zo’n 1.000 hectare nieuwe (onderwater)natuur kan worden gecreëerd met het materiaal dat wordt gewonnen.

Haalbaarheid

Nu willen Natuurmonumenten en Markerzand een onderzoek doen om te peilen wat de haalbaarheid is van het plan. Dit moeten technisch uitvoerbaar zijn en de benodigde vergunningen moeten realistisch zijn. Ook willen de organisaties in kaart brengen wat het draagvlak is van de mensen en of de uitwerking van het plan emissiearm kan worden uitgevoerd. Naar verwachting zijn de organisaties een jaar bezig met het onderzoek.

Foto: Peter Leenen

24 juli '24 (10:07)

Na oktober geen natuurkampen van IVN meer bij Woldhuis in Apeldoorn

IVN Natuureducatie verzorgt bij het Woldhuis in Apeldoorn natuurkampen voor duizenden schoolkinderen. Daar komt echter een einde aan. Het blijkt dat deze niet meer te financieren zijn en dus stopt de natuurorganisatie met het organiseren van de activiteiten rondom het Woldhuis. De kampweken worden nog tot 31 oktober georganiseerd, maar daarna is het gedaan, meldt IVN Natuureducatie.

24 juli '24 ( 9:44)

Drenthe dit weekend in het teken van de Fiets4Daagse

Stap jij liever op je stalen ros en zoek je een alternatief voor de Wandelvierdaagse? Dan kun je het komende weekend naar Drenthe voor de Drentse Fiets4Daagse. De ‘fietsprovincie’ van het land organiseert elk jaar een vierdaags fietsevenement, waarmee je door de provincie fietst. Met routes van 40, 60 en 80 kilometer is er voor zowel de recreatieve fietser als de doorgewinterde wielrenner een route die past. 

23 juli '24 (10:17)

Oproep voor extra openbare toiletten langs de Noord-Hollandse kust

Slechts een paar gemeentes in de provincie Noord-Holland hebben plannen om extra openbare toiletten te plaatsen. Ga je een dagje naar het strand, let er dan op dat je mogelijk geen wc’s tegen zult komen. Een domper voor de Toiletalliantie. Zij zagen graag dat er op meer plekken toiletten worden geplaatst. Zij doen dan ook een oproep aan gemeentes, meldt NH Nieuws.

23 juli '24 ( 8:35)

Natte zomer is ook goed nieuws: weinig meldingen van blauwalg

Het aanhoudende natte weer van de afgelopen tijd heeft ook een positieve kant: er zijn dit jaar maar weinig waarschuwingen voor blauwalg in zwemwateren.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.