Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tegenstrijd maar werkelijkheid: natste plek in Nederland droogt uit door stortbuien

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tegenstrijd maar werkelijkheid: natste plek in Nederland droogt uit door stortbuien / Foto: "Panorama Noorbeek Zuid-Limburg - NL" door Frans Berkelaar
Het klinkt raar, maar is toch echt werkelijkheid. Het afgelopen half jaar kan worden gekenmerkt met regen. Droogteproblemen lijken daarmee ver uit het zicht. Dat geldt echter niet voor het Limburgse Noorbeek. Dat is de natste plek van het land. Hier valt ruim vier keer het maandgemiddelde aan neerslag. Maar toch kampt het gebied met uitdroging, meldt NOS.

Volgens Natuurmonumenten droogt de plek in Zuid-Limburg uit. Maar niet op de manier zoals je die zou verwachten. Juist door een toename van stortbuien kent het gebied namelijk verdroging. In het gebied stroomt de Noor, een beek die richting België stroomt. Die krijgt in korte tijd te maken met veel regenval, waardoor het meer regen verstouwt dan het aankan.

Dat leidt er toe dat de beek sneller slijt en dieper wordt. Als er dan een periode komt van droogte, is de beek te diep, waardoor het grondwater sneller wordt afgevoerd en lager komt te staan. Hierdoor droogt het landschap verder uit.

Beemden

Die droogte treft het unieke en kwetsbare natuurgebied de Noorbeemden. Beemden zijn graslanden langs beken, die worden gekenmerkt doordat ze erg nat zijn. Het huist allerlei unieke planten, zoals de beemdkroon en beemdooievaarsbek.

Naast deze plantensoorten kent het natuurgebied meer specialiteiten, aldus boswachter Guido Franck van Natuurmonumenten. Ook de dotterbloemhooilanden, waar je in de lente gele en roze dotterbloemen vindt. Er zijn echter veel meer zeldzame en unieke planten die in dit gebied groeien. Die zijn wel allemaal afhankelijk van een het hele jaar door vochtig gebied.

Droogte

Door de gevolgen van de heftige regenval driegen dus veel van deze bijzondere soorten te verdwijnen. Volgens Franck hebben ook mensen hier invloed op. “Ook de verharding en schaalvergroting van het landschap spelen mee. Hierdoor krijgt regenwater niet genoeg tijd om de bodem in te trekken, en veel sneller afvoert richting de beek.”

Natuurmonumenten probeert dit tegen te gaan door zijbeekjes van de Noor te verondiepen met grind en dammetjes. Zij zien daarentegen liever een permanente oplossing, die te vinden is in het vasthouden van water op hoge delen in het gebied. Hiervoor is de natuurorganisatie in gesprek met lokale organisaties en overheden.

22 juli '24 (14:43)

Bedreigde vogel broedt weer in Nederland op de Hoge Veluwe

Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

22 juli '24 ( 9:30)

Weerbericht: week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin deze week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

22 juli '24 ( 9:05)

Eerste walviskalfje van dit jaar vernoemd naar Loretta Schrijver

Het eerste walviskalfje dat dit jaar in de Nederlandse wateren is gezien, is vernoemd naar presentatrice Loretta Schrijver. Het zeezoogdiertje is dit weekend in de Oosterschelde gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, een organisatie die zich richt op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde.

22 juli '24 ( 8:58)

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

19 juli '24 (12:59)

Begrip voor inkorten route Vierdaagse, wandelaars balen wel

Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

19 juli '24 (12:40)

Recreatiegebied Den Treek deels afgesloten vanwege incident met wolf

In korte tijd zijn er meerdere incidenten geweest met een wolf in de gemeente Leusden. Mogelijk omdat de wolven welpen hebben. In ieder geval concludeert de provincie Utrecht dat het gaat om ‘zeer beschermend gedrag’. Daarom besluit Utrecht dat een deel van het recreatiegebied op Landgoed Den Treek af te sluiten voor recreanten en bezoekers. Dat geldt tot in ieder geval 15 augustus.

19 juli '24 ( 9:16)

Unieke verkorte route van 20 kilometer op laatste dag Vierdaagse

Op de vierde en laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse lopen de meeste wandelaars 10 kilometer korter dan ze eigenlijk van plan waren. Omdat het heel warm wordt, heeft de organisatie de routes ingekort. De wandelaars van de 50 kilometer lopen dus 40 kilometer, de wandelaars van de 40 kilometer doen 30 en de wandelaars die eigenlijk 30 kilometer zouden lopen, hoeven nu 'maar' 20 kilometer af te leggen. Dat is een unicum: nooit eerder in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse was er een route van 20 kilometer.

19 juli '24 ( 8:59)

KNMI geeft zaterdagavond code geel af in midden en zuidoosten om onweersbuien

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Gelderland code geel afgegeven vanwege plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Bij die buien zijn windstoten, wateroverlast en hagel mogelijk.

18 juli '24 (10:35)

Nieuwe online vogelcursus van Vogelbescherming: leer de vogels in jouw tuin kennen

Vogelbescherming Nederland introduceert een gloednieuwe online vogelcursus getiteld "Fluitend je tuin in!", die is ontworpen om zowel beginners als meer ervaren vogelspotters te boeien. Deze cursus biedt een diepgaande blik op de vogels die je in de Nederlandse tuinen en parken kunt vinden, ideaal voor iedereen die zijn vogelkennis wil verrijken. Dit meldt de organisatie op haar website.

17 juli '24 ( 9:03)

Komend weekend zomers weer op Zwarte Cross, wel kans op buien

Het wordt komende week overwegend droog tijdens festivals Zwarte Cross in de Achterhoek en Tomorrowland in België. Volgens Weeronline blijft het van donderdag tot en met zaterdag waarschijnlijk droog. Zondag wordt de slechtste dag van het festivalweekend, met van tijd tot tijd buien.