Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Door Johanne Levinsky
3 min
Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Volgens gedeputeerde Rosan Kocken zijn de gevolgen van stikstofneerslag in de Noord-Hollandse natuurgebieden goed zichtbaar. Bepaalde planten die extra sterk groeien verdringen andere soorten, kwetsbare, planten. De 110 miljoen euro wordt ingezet voor natuurherstel, waarbij overwoekering wordt aangepakt, de waterkwaliteit wordt verbeterd en het unieke en open duinlandschap behouden blijft.

Duinherstel

Er is ongeveer 35 miljoen euro nodig voor het herstel van de duinen op Texel en in Den Helder-Callantsoog, Zwanenwater, Pettemerduinen, Schoorl, Noord-Hollands Duinreservaat en Kennemerland-Zuid. De veenmosrietlanden zijn zeer stikstofgevoelig en de verslechterde kwaliteit van water en veen heeft een impact op de weidevogels en vissen. Voor maatregelen in Eilandspolder, Wormer- en Jisperveld, Kalverpolder, Polder Westzaan, Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld en Twiske is zo’n 36 miljoen euro gevraagd.

Woekerende planten

De provincie heeft 17,7 miljoen nodig voor de aanpak van woekerende planten en verbetering van de waterkwaliteit in de zeldzame trilvenen en blauwgraslanden bij het Naardermeer en de Oostelijke Vechtplassen. En dan is er tot slot nog 9,1 miljoen gevraagd voor natuurgebieden buiten Natura2000 en 7,7 miljoen voor compensatie van 72 hectare bos. De overgebleven 700.000 euro is nog om onderzoek te doen.