Provincie Groningen zet in op de voetganger

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

Er staan concrete plannen verwerkt in de loopagenda, om de provincie aantrekkelijker te maken om in te wandelen. Er komt onder andere een subsidieregeling voor kleine aanpassingen in de infrastructuur, waarmee het voor mensen toegankelijker en veiliger moet worden om de benenwagen te nemen. Denk aan aanpassingen zoals een bruggetje over een sloot of het aanleggen van een voetpad. Daarnaast worden gemeenten ondersteund om voorzieningen in dorpen aan te brengen om het OV, winkelcentra en onderwijsinstellingen beter in te stellen voor voetgangers.

Toegankelijke vorm van verplaatsing

Er is geen andere provincie die zich op deze manier inzet om lopen te stimuleren. Gedeputeerde Mobiliteit Johan Hamster: “Er gaat veel geld en aandacht naar de fietser, automobilist en OV-reiziger in Groningen. En dat is terecht. Maar lopen is de meest gezonde, duurzame, goedkope en toegankelijke vorm om je te verplaatsen. Met deze loopagenda zetten wij daar ook op in. Samen met gemeenten, Routebureau Groningen en andere partners stimuleren we Groningers om vaker te lopen en te wandelen.”

Recreatief

Er komt ook onderzoek naar de kwaliteit van het bestaande wandelknooppuntnetwerk en er komen nieuwe knooppunten bij. Daarnaast is er budget om dorpen of wijken te ondersteunen bij het aanleggen van lokale Dorpsommetjes. Ook is er aandacht voor veiligheid: er worden onder andere wandeloversteken over provinciale wegen in kaart gebracht en beoordeeld.