‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

In de omzetcijfers van Tuinbranche Nederland is te zien dat er vorig meer geld is uitgegeven aan tuinartikelen. Ten opzicht van 2022 is er een stijging van vier procent geconstateerd. Dit is voor een deel vanwege de inflatie, “maar als we naar bijvoorbeeld de categorie bloemen & planten kijken, zien we onmiskenbaar dubbele groeicijfers”, vertelt Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland.

Hitte

Niet alleen de Tuinbranche merkt een toenemende interesse. Ook bij IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) ziet dat er meer mensen vragen hebben over groene tuinen. Een groene tuin kan belangrijk zijn in onder andere het verlagen van de temperatuur in de tuin. Op een zonnige zomerdag kunnen tegels wel 50 graden worden, terwijl beschutting van bomen juist zorgt voor een afname van de temperatuur.

Niet makkelijker

Daarnaast is het ook bevorderend voor de waterafvoer. Een betegelde tuin loopt sneller onder dan een groene tuin, omdat het water niet gemakkelijk weg kan lopen. Overigens zorgt dat er ook nog eens voor dat je wel degelijk moeite moet doen voor een betegelde tuin. Tenzij de groene aanslag op de tegels geen probleem is natuurlijk.

Maar wat groene tuinen voornamelijk doen is het aantrekken van bijen, vlinders en vogels. Die hebben het al lastig volgens IVN, dus om hen met een groene tuin een handje te helpen kan al een flinke impact maken.

Om mensen die hun tuin willen vergroenen te ondersteunen verstrekken een aantal gemeenten subsidies voor het inrichten van een groene tuin. Via de Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal kun je gemakkelijk zien voor welke subsidies je in jouw gemeente in aanmerking komt.

Foto: NK Tegelwippen door Manon van der Zwaal