Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

De vermindering is een reactie op de toename van het aantal riviercruiseschepen dat in de hoofdstad van het land aanmeert. Die liep op van 1.327 in 2011 naar 2.125 in 2023. Op die schepen zaten meer dan 500.000 passagiers en zorgden voor 396.000 overnachtingen. “Zonder maatregelen neemt het aantal cruises verder toe”, schrijft de gemeente.

Halvering

Niet alleen dragen cruises bij aan drukte in de stad, het zorgt ook voor veel uitstoot, door toeristen, overnachtingen, busbewegingen en bevoorradingsverkeer. In overleg met het Havenbedrijf en Cruiseport Amsterdam gaat de gemeente het aantal cruises halveren. Dan komen er in 2028 maximaal 1.150 cruiseschepen naar Amsterdam. Riviercruises blijven dus wel onderdeel van de Amsterdamse bezoekerseconomie. “Daarbij zetten we in op de meest duurzame schepen die een aansluiting hebben voor groene walstroom.”

Minder inkomsten

Het zorgt voor meer rust en minder overlast bij de omwonenden, maar het besluit zorgt ook voor een vermindering van inkomsten. Naar schatting komen er door de maatregel zo’n 271.000 bezoekers minder naar de stad. Dat betekent naast minder drukte ook minder overnachtingen, excursies, aankopen en toeristenbelasting. Dat heeft effect op het inkomen van de gemeente. Dat heeft de gemeente er wel voor over. “Daar horen soms moeilijke keuzes bij, maar dat is nodig voor een schone, duurzame en leefbare stad.”