Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’ / Foto: "vakantiehuisjes op strand" door Johan Wieland
Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

Het probleem van het toilettekort is goed te zien in de app Hoge Nood. Daarin staan alle openbare toiletten in jouw buurt. Veel Noord-Hollandse stranden zijn echter leeg op de kaart van de app. Daar is namelijk geen toilet aanwezig.

Vooral mensen met buik- en blaasproblemen ondervinden grote hinder aan een tekort van toiletten, stelt Ivo Thonon van de Toiletalliantie. Dit leidt er volgens hem zelfs toe dat mensen stranden om deze reden vermijden.

Goede voorbeelden

Ondanks de kritiek die wordt geuit op de Noord-Hollandse stranden, prijst Thonon stranden in Zeeland. Zo stelt hij dat de gemeente Veere twee jaar geleden de ‘meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland’ was. “Zij hebben op elke strandopgang openbare toiletten neergezet.”

Het is overigens niet alleen kritiek die Thonon uit over de stranden in Noord-Holland. Hij geeft aan dat de gemeente Zandvoort recent de toiletten heeft aangepast naar zelfreinigende exemplaren aan de boulevard. Ook Texel heeft een website gemaakt waarop de openbare toiletten op het eiland te zien zijn. Niet alle toiletten op het eiland staan in de app Hoge Nood.

Wildplassen beboet

De tekorten aan openbare toiletten zorgen volgens strandtenthouder Arthur Dontje voor problemen. Hij besloot uit woede om dixies neer te zetten op het strand bij Camperduin (gemeente Bergen).

Dontje is ontevreden over de houding van de gemeente. Die zou volgens hem alleen maar aan imago denken, met blauwe vlaggetjes die aanduiden dat het strand een onderscheiding heeft voor een schoon en veilig strand. “Maar je laat mensen wel in de duinen poepen en plassen, omdat je geen openbaar toilet hebt.” Mensen die worden betrapt met wildplassen kunnen hier een boete voor krijgen.

Ook de gemeente zelf ziet in dat het een probleem is. Zij gingen naar de Toiletalliantie om advies voor verbetering op te vragen. Het advies: maak afspraken met strandtenteigenaren die hun toilet beschikbaar stellen om deze in de app Hoge Nood te zetten. En natuurlijk het plaatsen van extra voorzieningen als er geen strandtenten in de buurt zijn. 

24 mei '24 (12:56)

Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

24 mei '24 (10:56)

Drenthe breidt natuurgebied uit met 220 hectare

Dat je in Drenthe goed kunt wandelen en fietsen door de natuur, dat was al wel langer bekend. Daar wil de provincie aan toevoegen: natuurreservaat Bargerveen wordt uitgebreid met 220 hectare. Het plan voor de uitbreiding van het natuurgebied ten zuidoosten van de gemeente Emmen lag er al langer, maar wordt nu definitief uitgevoerd, meldt RTV Drenthe.

24 mei '24 ( 9:11)

KNMI: vrijdag en zaterdag in heel Nederland kans op onweersbuien

Vrijdag en zaterdag wordt het weer om binnen te recreëren. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 (11:34)

Nieuwe wandelroute Deventer gaat langs veertien mijmerplekken

Stilstaan tijdens je wandeling. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt als je met het doel om kilometers te maken op pad gaat. Maar de nieuwe wandelroute door de binnenstad van Deventer dwingt je juist even stil te staan en je te laten inspireren. Langs veertien plekken op de route vind je op ‘mijmerplekken’ gedichten van dichters uit de stad. Dit meldt RTV Oost. 

22 mei '24 ( 9:09)

Dashboard voor biodiversiteit geeft kijk op status Nederlandse natuur

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

21 mei '24 (15:25)

Staatsbosbeheer: vaker dumpingen drugsafval en op meer plekken in het land

Staatsbosbeheer ziet dat het dumpen van drugsafval zich meer verspreidt over het land. Eerder gebeurde dit vooral in het zuiden, maar nu hebben ook andere provincies vaker te maken met grote dumpingen, zegt een woordvoerster van de bos- en natuurbeheerder naar aanleiding van nieuwe cijfers van de politie.

21 mei '24 (14:06)

Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

21 mei '24 (13:34)

Wandel of fiets langs kunst aan het Klompenpad

Sinds 2021 staan de Klompenpaden een weekend lang in het teken van kunst. Ook dit jaar zetten kunstenaars hun werken neer langs Klompenpaden. Geïnteresseerden kunnen op 1 en 2 juni weer van kunst in de natuur genieten, tijdens een wandeling of fietstocht, meldt Wandelnet.

17 mei '24 (15:09)

Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

17 mei '24 (14:22)

Nationaal Park De Biesbosch viert 30-jarig jubileum

Op 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Dit jaar is dat een extra speciale dag voor het Brabantse natuurgebied De Biesbosch. Die heeft namelijk precies 30 jaar geleden de status van nationaal park gekregen. Om dat te vieren heeft Staatsbosbeheer allerlei activiteiten op de agenda staan in het park, meldt de natuurorganisatie. Zo is er op 24 mei een aftrap in estafettevorm en worden er op 1 juli activiteiten georganiseerd in het Biesboschcentrum.