Saharazand kleurt Nederlandse hemel rood en oranje

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Mensen die gisteravond buiten waren of vanuit hun huis de lucht in keken, zagen dat een prachtige rood-oranje gloed de hemel in het land kleurde. Dit werd veroorzaakt door overwaaiend Saharazand in de lucht. Daardoor was er een heldere gloed in de lucht.

Stof dat vanuit de Sahara over Nederland trekt is geen unieke gebeurtenis. De afgelopen jaren komt het steeds vaker voor in ons land en andere delen van West-Europa.

Volgens het KNMI is er sinds 1900 op in ieder geval 15 dagen een grote zandwolk vanaf de Sahara over Nederland getrokken. De zuidelijke wind van afgelopen weekend blies de zandwolk ook gisteren over het land.

Dichtheid

Door de deeltjes in de lucht is er een hogere dichtheid aan stoffen in de lucht. Hierdoor moet het licht van de zon door meer deeltjes reizen om op aarde neer te landen. Het zorgt ervoor dat kleuren zoals blauw en violet licht verstrooid worden en de rode en bruine kleuren zichtbaar blijven. Afhankelijk van het brongebied verschillen de kleuren van lichtgrijs tot rood of bruin.

Afbeelding ter illustratie