Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Leuke buitenactiviteiten voor het komende weekend

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 8 min
location_on [xx]km
Leuke buitenactiviteiten voor het komende weekend
Het nieuws staat er vol mee: dit weekend kan het warm worden in het land. Tijd om de korte kleding weer uit de kast te halen en je klaar te maken voor een heerlijke wandeling door het bos. Geen idee wat er allemaal te doen is? Geen nood! Er zijn tal van leuke buitenactiviteiten door het hele land. In dit artikel geven wij jou wat inspiratie en zetten wij een aantal activiteiten voor het komende weekend op een rijtje!

Het ontdekken van een nieuw bos of een leuke fietsexcursie. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer organiseren weer allerlei uitjes in de buitenlucht. Maar waar kun je heen? Daar weten de natuurorganisaties wel een antwoord op. Ook voor het komende weekend staan er weer allerlei leuke activiteiten in de agenda.

Wandeling door het voedselbos bij Haarzuilens

Terwijl je een wandeling door de natuur maakt leren over de – letterlijk – heerlijke verrassingen die het bos je te bieden heeft. Op 6 april kun jij het ervaren tijdens een wandeling door het voedselbos van Haarzuilens. Een gids van Natuurmonumenten neemt je mee om te laten zien welke planten je wel en niet kunt eten. In dit bijzondere bos vind je maar liefst 178 verschillende planten en bomen die je kunt eten, van zoete vruchten tot kruidige bladeren. Naast planten en bomen is het gebied overigens ook een ‘paradijs’ voor dieren.

Om je aan te melden voor de excursie kun je deze link volgen. Natuurmonumenten raadt aan om stevige wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Na de wandeling op teken controleren!

Kabouterpad Bentwoud

Plopper de plop! Kabouters verzamelen! Trek je laarzen aan, want het kan een beetje modderig worden. Maar dat ontneemt – en misschien zelfs versterkt – de pret voor de kinderen tijdens deze kabouterwandeling door het Bentwoud. Als je goed kijkt zie je overal sporen die kabouters hebben achtergelaten.

Een leuk uitje voor kinderen van drie tot en met zes jaar oud. Onderweg zijn er allerlei opdrachten die de kinderen kunnen uitvoeren. Na afloop van de wandeling (van 1,2 kilometer) mogen ze ook nog eens een natuurschilderij maken om thuis op te hangen.

Fietsexcursie op Schier

Als je nog een leuk uitstapje naar een Waddeneiland wilt maken dit weekend, dan is Schiermonnikoog een mooie bestemming voor komend weekend. Daar organiseert Natuurmonumenten op zaterdag 6 april een fietsexcursie over het eiland. Eilander Thijs de Boer zal je langs de mooie landschappen voeren en vertellen over de geschiedenis van het eiland. Aanmelden kan hier.

Discgolf in de Almeerse Stadsbossen

Golven, maar dan met iets anders. Gewapend met een frisbee is het doel is om deze in manden te gooien. Die manden zijn met een route in een park geplaatst. Net als echt golfen dus. Discgolf is op steeds meer plekken populariteit aan het winnen. Het concept klinkt al interessant, maar Staatsbosbeheer weet er een twist aan te geven. Tijdens de discgolf bij Buitencentrum Almeerderhout in de Stadsbossen van Almere mag je pas je frisbee gooien als je een vraag over de natuur goed beantwoordt. Meer info vind je hier.

We hebben in dit artikel slechts een klein deel van alle activiteiten en excursies benoemd. Van de Biesbosch tot de Weerribben, door het hele land zijn allerlei leuke buitenactiviteiten te doen. Wil jij meer zien? Dan kan je onder andere inspiratie opdoen of je aanmelden op de websites van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. 

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.