Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bescherming natuurgebied Plaat van Oude Tonge boekt broedsucces

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bescherming natuurgebied Plaat van Oude Tonge boekt broedsucces / Foto: "Camargue Strandplevier" door Jac. Janssen
De strandplevier beleeft strandplezier op de Plaat van Oude Tonge. Daar zijn vorig jaar 11 nestjes van de broedvogel aangetroffen. Deze zijn nu voor het eerst ook uitgekomen, meldt Rijkswaterstaat.

In totaal zijn er zo’n 200 broedparen van de strandplevier in het land. “Een mooi aantal voor deze zeldzame soort”, vertelt Anja van Ast van Rijkswaterstaat. De strandplevier valt onder de bedreigde vogelsoorten. Deze verblijft graag op de Plaat van Oude Tonge.

Dit goede nieuws komt trouwens niet uit de lucht vallen. Rijkswaterstaat en Nationaal Park Oosterschelde zijn al langere tijd druk bezig om de leefomgeving voor de strandplevier te verbeteren, zodat de populatie kan toenemen. En met succes.

Borden bij natuurgebied

Op de Grevelingendam is de Plaat van Oude Tonge nu een afgesloten gebied. Dat wordt aangegeven met borden en paaltjes. Zo wordt voorkomen dat de diertjes worden verstoord, zeker tijdens het broedseizoen.

Met deze borden wordt het voor bezoekers van het gebied duidelijk dat zij zich in een kwetsbaar natuurgebied bevinden. “Voor vogels, zoals de strandplevier, is de Plaat van Oude Tonge een belangrijke broedplaats en bij hoogwater ook een rustplaats. Ook vinden zij hier hun voedsel”, aldus Wilco Jacobusse van Nationaal Park Oosterschelde. “Worden ze hierbij gestoord, dan blijven de vogels weg en dan broeden ze hun nestjes niet uit.”

Niet toegankelijk

Ondanks dat de Plaat van Oude Tonge een beschermd natuurgebied is (wat inhoudt dat het niet mag worden betreden), zijn er volgens Rijkswaterstaat nog steeds mensen die het gebied binnen gaan om te vissen, schelpen te rapen of om te kitesurfen. Rijkswaterstaat hoopt dat mensen door middel van de borden beseffen dat het hier gaat om een kwetsbaar natuurgebied. 

05 december '24 ( 9:15)

Nederlanders afgelopen jaar vaker beroofd van fietsen

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 9:05)

ANWB waarschuwt voor 'Sintspits'

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (13:22)

Christelijke camping De Betteld moet PFAS na 15 jaar schuimfeestjes opruimen

De provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel en de gemeente Bronckhorst hebben camping De Betteld in Zelhem gemaand om het verontreinigde zwemwater van de recreatieplas op te schonen. Vermoedelijk is er flink wat PFAS in het water terechtgekomen door buikschuifspellen waar volop schuim is gebruikt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

03 december '24 ( 9:05)

Haven Scheveningen krijgt wel milieuzone maar geen zero-emissiezone

De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

02 december '24 ( 9:15)

Doodgereden Wolf gevonden in Drentse gemeente

Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen.

02 december '24 ( 8:35)

Geld voor boeren voor verbeteren natuur schiet "volledig tekort"

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet "volstrekt tekort" om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer te halen. Dit stelt landbouworganisatie LTO nadat Wiersma vrijdag de gewijzigde plannen bekend had gemaakt. Van het geld moeten boeren de staat van de natuur verbeteren.

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.

28 november '24 ( 8:45)

Windkracht 10 in Waddengebied door storm Conall

In het Waddengebied is storm Conall nu officieel een zware herfststorm, meldt Weeronline. Op het eiland Vlieland werd tussen 19.00 en 20.00 uur gemiddeld windkracht 10 gemeten. De hardste windstoot tot nu toe gemeten is 128 kilometer per uur. In het Friese Stavoren kwam een zeer zware windstoot voor van 121 kilometer per uur.