EU-natuurwet kost veel, maar levert meer op

Door ANP
2 min
DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

De verordening verplicht lidstaten om een zogeheten nationaal herstelplan te maken om hun natuurgebieden in goede staat terug te brengen. Het Europees Parlement heeft de wet dinsdag goedgekeurd, de ministers van de EU-lidstaten moeten dat nog doen voordat de wet in werking treedt.

"Als de overheid er niet in slaagt om een adequaat Nationaal Herstelplan te maken, zijn de risico's groot", schrijven de adviesbureaus. De Europese Commissie kan Nederland op de vingers tikken, en de rechter kan net als in de stikstofcrisis beperkingen aan de samenleving opleggen.

De baten bestaan onder meer uit betere luchtkwaliteit, voedselzekerheid en gezondheid. Het gaat daarbij ook om vermeden kosten, zoals natuurlijke bestuiving van planten die niet verloren gaat. Dat kan in de komende decennia tientallen miljarden schelen.