Op de elektrische deelfiets door recreatiegebieden in Noordoostpolder toeren

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Gemeente Noordoostpolder wil recreatiegebieden toegankelijker maken. Daarvoor start de gemeente in het voorjaar met een proef waarbij elektrische deelfietsen bij recreatiegebieden worden geplaatst. Die komen bij vijf gebieden, namelijk in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard, meldt de Stentor.

Om de deelfietsen te kunnen opbergen zijn er begin deze maand overdekte stallingen geplaatst. Deze fietshubs worden in de komende weken gereedgemaakt en aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanaf maart kunnen bezoekers een ritje maken op de elektrische deelfietsen. De hubs staan op fietsknooppunten, op plekken waar je ook allerlei andere recreatieve voorzieningen zult aantreffen.

App

Om de fietsen te huren kun je een speciale app downloaden, Deelfiets Nederland. Ophalen en inleveren van een deelfiets kan op dezelfde plek of bij een andere aangesloten hub. Het totale netwerk heeft 18 hubs en 92 deelfietsen.

Wethouder Wout Jansen is verheugd op de komst van de deelfietsen. Hij stelt dat het een ‘waardevolle aanvulling’ is op het openbaar vervoer in de regio. Daarnaast is het natuurlijk gezond om het stalen ros te pakken – ondanks dat deze elektrisch is – en maakt het aantrekkelijker om de auto weg te zetten. “Zo kunnen mensen op een milieuvriendelijke wijze de polder verkennen”, aldus de wethouder.

Kostenplaatje

De gemeente Noordoostpolder financiert het initiatief via de Regiodeal van Regio Zwolle. Die Regiodeal is bedoeld om technologie, zoals deelmobiliteit, beter te verspreiden over de regio. Deze proef duurt tot 2026. Het beheer, onderhoud en plaatsing van de deelfietsen is de verantwoordelijkheid van NoordWestGroep.