Deze gids voert je langs de mooiste treurige plekken van het land

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Je wilt een leuke route maken of een mooie bezienswaardigheid bezoeken. Hartstikke fijn, maar op een gegeven moment is het wel eens gebeurd met al die miljoenen groene, fraaie (fiets)routes en attracties. Zin in iets anders? Dan kan de gids Treurtrips je mogelijk helpen. Die brengt je langs de mooiste treurige plekken van Nederland, meldt Fietsersbond.

Bloeiende heide, de Keukenhof, de Amsterdamse grachten. Prachtige plekken om te bezoeken natuurlijk. Toch heeft journalist Mark van Wonderen een andere route ingeslagen. Hij bracht vorig jaar zijn boek Treurtrips uit. Daarin worden allerlei plekken genoemd die je niet in de doorsnee routekaarten vindt. In het boek worden tips gegeven over de schoonheid van imperfectie. ‘Gewoon lelijk’ is niet genoeg. “Treurplekken zijn plekken die iets met mensen doen, een glimlach oproepen, ontroeren, verwonderen of verbijsteren”, aldus Van Wonderen tegen Atlas Leefomgeving. Een voorbeeld is een vervallen gebouw met dichtgetimmerde ramen, genaamd Charisma. Of een Indiaas restaurant met een lichtgevend pizzabord op de voorgevel. Klaarblijkelijk staan Hema’s vaak in de gids. Misplaatste palmbomen vinden ook geregeld hun weg naar de gids.

Kennis maken met het onbekende

Van Wonderen wil mensen dus kennis laten maken met ‘de andere kant van Nederland’. Hij betreurt het dat toeristen altijd dezelfde dingen zien in ons land. “Drommen mensen reizen op zomerse dagen af naar Zandvoort om op het strand te bakken, maar verder dan de boulevard komen ze helemaal niet.” Terwijl de Treurgids Zandvoort in een ander daglicht dan alleen strand en boulevard plaatst. De route voert je langs winkelpassage De Passage, met winkels ‘die strijden om de treurigste en minst uitnodigende voorgevel naar Circus Zandvoort’, ‘een van de mooiste lelijkste gebouwen van Nederland’.

In het boek vind je zowel wandel, scootmobiel- en fietsroutes. Die kun je vinden op de website treurtrips.nl