Verzet tegen bomenkap Naarderbos: 'Absurd plan'

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De bomenkap langs het Naarderbos om een honderden meters lange geluidswal te plaatsen, moet worden tegengehouden door de provincie. Tenminste, dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de partij leidt de bomenkap in het gebied tot afbraak van de leefomgeving van beschermde dieren die daar leven, meldt NH Nieuws.

Het is een lange discussie, waar nu weer een knelpunt wordt bereikt. De komende jaren moet er een honderden meters lange geluidswal komen langs de snelweg ter hoogte van het Naarderbos. Dit wordt een zogeheten een zonnegeluidswal: een geluidswal met zonnepanelen. Al jaren ligt het plan er. Alleen moeten er wel zo’n 3.000 tot 4.000 bomen voor worden gekapt.

Daar staat niet iedereen op te wachten. Vorige week nog ging een petitie van omwonenden de ronde om aandacht te vragen voor de bomenkap in het gebied. Ook werd hierin opgeroepen om het plan te staken. Al snel ondertekenden zo’n 3.000 mensen de petitie.

PvdD

Die omwonenden hebben nu ook steun van de lokale PvdD-fractie. De partij vindt dat de bomenkap ‘ontoelaatbaar’ is. Het gevolg van de bomenkap is volgens de partij dat het leefgebied van beschermde dieren hiermee in het geding komt. Dat is per definitie verboden, mits hier een vergunning voor is. Ook stelt de partij dat de bomenkap plaatsvindt in beschermd natuurgebied.

Zonnegeluidswal

De PvdD noemt het een ‘absurd plan’. Het plan zou alleen op tafel liggen om ‘een luxe wijk van 36 woningen te helpen aan een verdere geluidreductie dan de norm’.

Om te voldoen aan de geluidsnormen is er al een plan klaar bij Rijkswaterstaat. In dit plan worden er geen zonnegeluidswallen geplaatst, maar simpelere geluidsschermen. Op die manier hoeven er ook geen bomen worden gekapt.

Nu roept de partij de Gedeputeerde Staten op om zich uit te spreken over de situatie rondom de bomenkap voor de geluidswal.