Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer / Foto: "Yerseke Moer" door Gertjan van Noord
Een nieuwe route die door het natuurgebied Yerseke Moer loopt en waarbij je langs beleefpunten loopt en leert over de omgeving en de geschiedenis. De provincie Zeeland maakt meer dan 400.000 euro voor vrij, zodat het Zeeuwse Landschap aan de slag kan om een belevingsroute te realiseren, meldt provincie Zeeland.

De Yerseke Moer is één van de grotere natuurgebieden in Zeeland. Het kent een eigen cultuurhistorische-, landschappelijke- en natuurwaarde. Zo’n 2.000 jaar geleden was er niet veel meer dan een moeras in dit gebied. Een combinatie van natuurlijke en menselijke ingrepen, zoals het afgraven van veen, is het nu een landschap van kreekruggen, poelgronden en drinkputten. Het vertelt een verhaal over het ontstaan van Zeeland en hoe de Zeeuwse bevolking destijds samenleefde met hun omgeving.

UNESCO keurmerk

Het Zeeuwse Landschap wil, mede in het kader van de aanvraag van het UNESCO Geopark keurmerk voor de Schelde Delta, een beleefroute realiseren bij de Yerseke Moer. De recreatieve route bestaat uit meerdere informatie- en beleefpunten, die inwoners en bezoekers van Zeeland kennis over de ontstaansgeschiedenis van het gebied bijbrengen, de lokale flora en fauna belichten en bewustwording stimuleren.

Er wordt koppeling gemaakt met het Nationaal Park Oosterschelde, de visserij en het Oosterscheldemuseum in Yerseke. Zo gaan recreatie, cultuurhistorie en natuur hand in hand.

Infrastructuur

Door de huidige infrastructuur rondom het natuurgebied is het nu niet mogelijk om het gebied goed te beleven. Er zijn meer fietsers die op smalle wegen moeten fietsen, waar ook auto’s rijden. Ook worden veel fietsen in de berm geparkeerd en lopen bezoekers op de weg of door afgezette gebieden. Daarom is een onderdeel van het project ook om de bezoekers op een verantwoorde manier te geleiden, zodat iedereen met respect voor de omgeving kan genieten van het Zeeuwse landschap.

413.288 euro

In totaal maakt de Gedeputeerde Staten van Zeeland een bedrag van 413.288 euro vrij voor dit project. Zo is de eerste concrete stap gezet en kan het Zeeuwse Landschap aan de slag om de route te realiseren. Wilfried Nielen, verantwoordelijk gedeputeerde: “Het meer beleefbaar maken van natuur en landschap in Zeeland is een doelstelling van ons als provincie. Door hiervoor geld vrij te maken vergroten we de kennis over het gebied, met respect voor de natuur en het landschap en zorgen we ervoor dat iedereen hiervan kan genieten.”

Wil je meer weten over het natuurgebied Yerseke Moer? Volg dan deze link naar de website van het Zeeuwse Landschap.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.