Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
De gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Friesland doen een investering van drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes in de gemeente. Daar is de Fietsersbond blij mee, maar heeft een kleine kanttekening. Volgens de organisatie kan het geld namelijk beter aan nieuwe fietsroutes langs de Friese Meren kan worden besteed, meldt Omroep Friesland. 

Omdat Dorpsbelangen vond dat de veiligheid van kinderen in het geding komt bij de kruising op de afrit van de A7 bij de Tjaerddyk, heeft de gemeente besloten om een nieuwe fietsroute tussen Folsgare en Nijland aan te leggen.

Liever recreatie

Niet alleen deze fietsroute is nieuw, ook wil de gemeente het fietspad tussen Joure en Sneek verbreden. Ook krijgen fietsers straks voorrang van andere verkeersdeelnemers. Dit wordt ook wel een ‘doorfietsroute’ genoemd: een fietsroute voor scholieren en woonwerkverkeer.

Als laatste op de agenda staat het onderhoud aan het fietspad tussen Tjerkwerd en Bolsward. Daar komt een fietsstraat ‘waar auto’s te gast zijn’.

Prima, vindt de Fietsersbond. Kees Mourits van de Fietsersbond zegt dat Súdwest-Fryslân hiermee weer een stukje meer fietsergeoriënteerd wordt. “Maar als je kijkt naar het hele gebied, kun je spreken van achterstallig onderhoud op het gebied van fietsen en wandelen.”

Daarom had de organisatie liever gezien dat de gemeente en provincie dit geld besteden aan recreatieve fietspaden. Mourits noemt de omgeving ‘een saai gebied’ is, ‘op een paar pareltjes na’. Dus dat kan volgens hem wel de nodige herpositionering gebruiken. Daarnaast stelt de bond dat wanneer er meer fietsverkeer is, dat betekent dat minder mensen de auto nemen. Dat noemen zij dan weer goed voor de veiligheid en voor de gezondheid.

Begrip

Wethouder Michiel Rietman begrijpt waarom de Fietsersbond dit standpunt inneemt. Toch is hij ook kritisch, omdat hij stelt dat er al fietspaden zijn langs de routes waar de Fietsersbond op doelt. De gemeente moet kiezen waar zij hun geld aan uitgeven. “Bewegen is gezond, maar we willen de routes tussen de kernen ook op orde houden zodat het leuk én veilig is om te fietsen.”

In maart neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen. Naar verwachting van Rietman zullen de werkzaamheden na de zomer van start gaan.