Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Fietsersbond niet tevreden met besteding drie miljoen euro Friese fietspaden / Foto: Google Maps https://maps.app.goo.gl/K8Kv1CXY9dZHV5VF7
De gemeente Súdwest-Fryslân en provincie Friesland doen een investering van drie miljoen euro in het verbeteren van drie fietsroutes in de gemeente. Daar is de Fietsersbond blij mee, maar heeft een kleine kanttekening. Volgens de organisatie kan het geld namelijk beter aan nieuwe fietsroutes langs de Friese Meren kan worden besteed, meldt Omroep Friesland. 

Omdat Dorpsbelangen vond dat de veiligheid van kinderen in het geding komt bij de kruising op de afrit van de A7 bij de Tjaerddyk, heeft de gemeente besloten om een nieuwe fietsroute tussen Folsgare en Nijland aan te leggen.

Liever recreatie

Niet alleen deze fietsroute is nieuw, ook wil de gemeente het fietspad tussen Joure en Sneek verbreden. Ook krijgen fietsers straks voorrang van andere verkeersdeelnemers. Dit wordt ook wel een ‘doorfietsroute’ genoemd: een fietsroute voor scholieren en woonwerkverkeer.

Als laatste op de agenda staat het onderhoud aan het fietspad tussen Tjerkwerd en Bolsward. Daar komt een fietsstraat ‘waar auto’s te gast zijn’.

Prima, vindt de Fietsersbond. Kees Mourits van de Fietsersbond zegt dat Súdwest-Fryslân hiermee weer een stukje meer fietsergeoriënteerd wordt. “Maar als je kijkt naar het hele gebied, kun je spreken van achterstallig onderhoud op het gebied van fietsen en wandelen.”

Daarom had de organisatie liever gezien dat de gemeente en provincie dit geld besteden aan recreatieve fietspaden. Mourits noemt de omgeving ‘een saai gebied’ is, ‘op een paar pareltjes na’. Dus dat kan volgens hem wel de nodige herpositionering gebruiken. Daarnaast stelt de bond dat wanneer er meer fietsverkeer is, dat betekent dat minder mensen de auto nemen. Dat noemen zij dan weer goed voor de veiligheid en voor de gezondheid.

Begrip

Wethouder Michiel Rietman begrijpt waarom de Fietsersbond dit standpunt inneemt. Toch is hij ook kritisch, omdat hij stelt dat er al fietspaden zijn langs de routes waar de Fietsersbond op doelt. De gemeente moet kiezen waar zij hun geld aan uitgeven. “Bewegen is gezond, maar we willen de routes tussen de kernen ook op orde houden zodat het leuk én veilig is om te fietsen.”

In maart neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen. Naar verwachting van Rietman zullen de werkzaamheden na de zomer van start gaan. 

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.