Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd / Foto: "Witte fietsen bij het bezoekerscentrum in Nationaal Park De Hoge Veluwe" door Richard Broekhuizen
De natuur in ons land staat onder toenemende druk. Stikstofuitstoot, piekbelasting en uiteindelijk – helaas – ook de recreant. Op de Veluwe wordt dit al opgemerkt en steeds meer delen van het grootste natuurgebied van het land worden afgesloten voor bezoekers. Toch blijkt ook dit niet altijd te helpen. Boswachter Clara Wilken ziet ‘op de gekste plekken’ nog mensen voorbij komen, meldt de Volkskrant.

Niet alleen komen er meer mensen naar het bos, ook wijken zij vaker af van de paden, constateert Wilken. Waar mensen vroeger de routebordjes volgden, voelen zij zich nu zelfverzekerder om daarvan af te wijken. Voornamelijk de gps en navigatie dragen daaraan bij.

Vorige maand publiceerde de Ecologisch Autoriteit een onderzoek naar de recreatiedruk in natuurgebieden. Hieruit bleek dat een derde van alle Natura 2000-gebieden te maken heeft met een toenemende druk. Dit is de op twee na belangrijkste reden voor de magere gesteldheid van de natuurgebieden.

Rode loper ingerold

Die conclusies uit het rapport van EA hadden ze op de Veluwe niet nodig. Daar is de provincie al langere tijd in gesprek met terreinbeheerders om de natuurdoelen voor Natura 2000-gebieden te halen. Het leidde tot de ‘Recreatiezonering Veluwe’, een plan waarin het natuurgebied wordt opgedeeld in vier delen, van categorie A tot categorie D. Delen in categorie A zijn geschikt voor recreanten, delen in categorie D zijn verboden terrein of rustgebieden voor dieren. Hiermee wordt de rode loper die voor natuurrecreanten werd uitgerold, langzamerhand met de invoering van nieuwe rustgebieden weer terug ingerold.

Te gast in de natuur

Om recreanten de weg te lijden, vind je overal in het bos informatieborden. Daarop staat informatie over het natuurgebied en ook welke regels er gelden. Soms is een pad afgesloten, wat aangegeven staat op deze borden. Wilken wijst de Volkskrant op een oud pad, dat sinds een tijdje is versperd door omgevallen bomen. “Dit soort overgangen zijn cruciaal voor foeragerende dieren. Helaas voor de bezoekers is dit ook het mooiste pad.” Toch wil ze mensen duidelijk maken dat we te gast zijn in de natuur en daar dus met respect mee om moeten gaan.

Wilken wil overigens benadrukken dat de meeste mensen zich uitstekend gedragen in de natuur. Zij vraagt hen dan ook om bossen te blijven bezoeken. Toch is de balans niet altijd te vinden. 

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.