Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 7 min
location_on [xx]km
Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand / Foto: Google Maps https://maps.app.goo.gl/LrnCnMEHw6S8PVXD7
Betaald parkeren. Klinkt als een prima inkomstenbron voor de lokale gemeente. Dat geldt echter niet overal. In een evaluatie over de parkeerplaatsen rondom de strandopgangen blijkt dat de gemeente Westland zélf zo’n 170.000 tot 195.000 euro per jaar betaalt voor het parkeren bij het strand. Een tariefverandering lijkt noodzakelijk, meldt Omroep West.

Sinds 2020 betalen bezoekers van het strand op de parkeerterreinen bij de strandopgangen Vlugtenburg (Den Haag), Beukel (Den Haag), en Molenslag (Monster). Tijdens de evaluatie zijn vier aspecten meegenomen: het belang van betaald parkeren, functionering van het systeem, bezetting van de parkeerterreinen en de financiële opbrengsten. Daarnaast wordt het belang van de omwonenden ook meegenomen in de evaluatie.

Hieruit blijkt dat voornamelijk de kosten voor de begeleiding van het verkeer. Zo is er volgens het college van burgemeester en wethouders te weinig begroot voor gastheren en verkeersregelaars.

Meer verkeersregelaars

Dat verkeersregelaars een grote uitgavenpost zijn, heeft een kleine geschiedenis. Zo bleek in 2021 dat er meer verkeersregelaars nodig waren om de doorstroming van het verkeer op peil te houden. Ook ontstonden er gevaarlijke verkeerssituaties. Dus moest de verkeersregeling worden versterkt en in het jaar dat volgde werd er dan ook meer ingezet op verkeerleiders. Toch bleek het nog niet voldoende. En in 2023 werd het team van verkeersregelaars wederom versterkt, met ‘pro-actieve’ verkeersregelaars.

Gratis parkeren

Tijdens een bezoekje aan een Westlands strand kun je er beter vanuit gaan dat je moet betalen voor een parkeerplaats. Gratis parkeren is geen optie, omdat er dan naar verwachting nog meer bezoekers naar de stranden in Zuid-Holland komen. Op zich geen verkeerde ontwikkeling, tenzij het zorgt voor extra verkeers- en parkeeroverlast in de omgeving. Deze ontwikkeling wordt ook geconcludeerd in de evaluatie. Daarnaast wil de gemeente mensen stimuleren om andere vervoersmiddelen te gebruiken, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Betaald parkeren kan hier aan bijdragen.

Eerste twee uur gratis

Wat dan wel weer in het beleid past, is gratis parkeren voor de eerste twee uur. Dat is vooral van belang voor mensen die minder lang op het strand zijn, om bijvoorbeeld een wandeling te maken. Dit afschaffen is volgens de gemeente niet bevorderlijk. Wandelaars komen doorgaans het hele jaar naar het strand. Wanneer zij ook voor de eerste twee uur moeten betalen, zal dat naar verwachting zorgen voor een afname in het aantal bezoeken. Ook stelt de gemeente dat het kan leiden tot extra parkeeroverlast in de woonwijken rondom de strandopgangen.

Problemen bij het parkeren

Het functioneren van de parkeerplaatsen is sinds de maatregelen die zijn genomen in het vorige jaar verbeterd, blijkt uit de evaluatie. Onder andere de internetverbinding van het parkeersysteem is flink verbeterd.

Ook zijn de slagbomen aangepast, waardoor het minder makkelijk is om deze handmatig omhoog te duwen. Wel blijkt dat de schermen van de automaten niet altijd goed te lezen zijn als de zon schijnt. 

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.