Zeeland kleurt komende jaren groener: provincie krijgt 32 hectare nieuw bos
Op dit moment lijkt het er nog niet op alsof de natuur een boost krijgt. Machines zijn bezig in het bos om de zieke essen in de Schelphoek te kappen. Boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer noemt het ‘een oorlogsgebied’. Maar dat is enkel van korte duur.
Op 15 maart zijn de werkzaamheden in het bos afgerond. Dan begint namelijk het broedseizoen en komen de roodborstjes en spechten weer terug naar het gebied. Een paar maanden later en het lijkt alsof er nooit is gewerkt in het bos.
Zieke bomen
De werkzaamheden zijn overigens wel hard nodig. De essen in het gebied worden getergd door een schimmel. Deze kan in gebieden zoals de Schelphoek een gevaar vormen voor wandelaars. Door de schimmel kunnen bomen hun takken verliezen of zelfs helemaal omvallen. Dat is volgens Lieman een te groot risico. Ze stelt dat bomen met spechtenholen of horsten van roofvogels wel blijven staan.
De gevolgen van de bomenkap zijn dan ook minimaal. En biedt voor andere planten weer mogelijkheden. Wanneer er bomen verdwijnen – en de boswachter verzekert dat het ‘geen kaalslag wordt’ – krijgen zaden de kans om te groeien door extra licht op de grond. Om de natuur nog iets verder op weg te helpen plant Staatsbosbeheer daarnaast nog 7.500 bomen en struiken in het gebied. Dit is beplanting zoals hazelaars, walnoten en lindes. Volgens Lieman soorten die goed in het gebied passen.
Nieuwe bebossing Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren
Naast de nieuwe beplanting in de Schelphoek, staat er ook een plan voor Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren klaar. Die is in 2022 al opgesteld door Staatsbosbeheer, maar vanwege de aanvraag van vergunningen en het afronden van bestemmingsplanprocedures loopt het enige tijd uit. Dit jaar start de organisatie met de uitvoering, met een doorloop naar 2025. Naar verwachting kan in het volgende jaar 23 hectare nieuw bos worden aangelegd in Zeeuws-Vlaanderen, bij Sint Kruis (Steenwerk), Terneuzen (Gat van Pinte) en IJzendijke (westelijk deel Pontebos).