Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Om Nederland aan groennorm te laten voldoen zijn miljarden nodig

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Om Nederland aan groennorm te laten voldoen zijn miljarden nodig / Foto: "Zuiderpark Den Haag" door FaceMePls
Nederland moet als de wiedeweerga aan de slag met vergroenen. Tenminste, als wij de klimaatdoelen willen halen. Om de gemeenten (die hier verantwoordelijk voor zijn) heeft architecten- en ingenieursbureau Sweco voor een aantal natuurorganisaties (Staatsbosbeheer, ANWB, Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland) onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor vergroenen. Deze is overhandigd aan demissionair ministers De Jonge en Van der Wal. In het rapport wordt een mogelijke groennorm verkend en biedt het rapport inzichten hierover, meldt Staatsbosbeheer.

Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit worden ook in Nederland steeds zichtbaarder. Daardoor groeit de urgentie om actie te ondernemen en te vergroenen. Een optie hiervoor is onder andere het vergroenen van steden. Dat biedt naast het halen van de klimaatdoelen ook nog een andere optie. Het is namelijk ook nog eens bevorderend voor de gezondheid van de mensen. “Een duidelijke groennorm is dus van groot belang”, aldus Staatsbosbeheer.

Voorstellen

In het onderzoek van de natuurorganisaties is een tiental voorstellen voor normen met criteria. Die gaan over onderwerpen als toepasbaarheid en haalbaarheid, maar ook over het verbeteren van gezondheid en de kwaliteit van groen.

Daaruit vloeiend kwamen drie normen naar voren die het beste voldoen aan de vereisten voor een groennorm. Dit zijn ‘Groene Stadslandschappen’, de vier richtlijnen van Meliefste en de 3-30-300-regel van Konijnendijk. Volgens de natuurorganisaties hebben deze normen de meeste impact met de hoogste haalbaarheid.

Miljarden euro’s

Volgens doorrekening gaan de plannen tussen de 30,7 miljard en 45,5 miljard euro kosten. Met de kleinste investering van 30 miljard euro kan ervoor zorgen dat het aantal buurten dat aan de groennorm voldoen stijgt van 56,5 procent naar 85,2 procent. Deze investering gaat over norm 1 ‘Groene Stadslandschappen’. Deze investering moet gedaan worden over een tijdspan van 25 jaar.

Aanbevelingen

Het onderzoek komt uit op vijf aanbevelingen: zorg voor een integrale norm, zodat een norm aan meer baten voorziet. Ook adviseert Sweco om een bandbreedte aan te houden bij het bepalen van de eisen voor een groennorm, omdat niet iedere buurt dezelfde eigenschappen heeft. Ook biedt het de besluitvormers extra ruimte om te variëren tussen een boven- en ondergrens.

Verder wordt er aanbevolen om in kaart te brengen wat ‘groen’ in een groennorm precies is. Dat is namelijk nog niet gedefinieerd, maar wel noodzakelijk om te kunnen bepalen wat wel of niet bij groen behoort in de norm. Dat gaat onder andere om het soort beplanting, wel aandeel van particulieren meetelt en of het kroonoppervlakte meetelt in de groennorm.

De vierde aanbeveling gaat over het vinden van en balans tussen een ambitieuze en haalbare norm. Er moet aan de ene kant een duidelijk zichtbare impact zijn van de groennorm, maar aan de andere kant moet het ook een realistisch doel zijn. En als laatste moet de norm simpel zijn. Als mensen weten aan wat voor norm zijn moeten voldoen, is het natuurlijk ook een stuk makkelijker om je daarop aan te passen.

Belangrijk

In het rapport wordt beaamd dat het vaststellen en invoeren van een groennorm een belangrijke stap is richting een toekomstbestendige, klimaatadaptieve en gezonde leefomgeving in steden. 

29 februari '24 ( 8:38)

Nieuwe wolvenbeleid Gelderland gaat in lente in

Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

29 februari '24 ( 8:37)

Rapport: groot deel Nederlandse natuur overbelast door stikstof

Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

29 februari '24 ( 8:32)

EU-natuurwet kost veel, maar levert meer op

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

28 februari '24 (13:14)

Op de elektrische deelfiets door recreatiegebieden in Noordoostpolder toeren

Gemeente Noordoostpolder wil recreatiegebieden toegankelijker maken. Daarvoor start de gemeente in het voorjaar met een proef waarbij elektrische deelfietsen bij recreatiegebieden worden geplaatst. Die komen bij vijf gebieden, namelijk in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard, meldt de Stentor.

28 februari '24 (11:17)

Deze gids voert je langs de mooiste treurige plekken van het land

Je wilt een leuke route maken of een mooie bezienswaardigheid bezoeken. Hartstikke fijn, maar op een gegeven moment is het wel eens gebeurd met al die miljoenen groene, fraaie (fiets)routes en attracties. Zin in iets anders? Dan kan de gids Treurtrips je mogelijk helpen. Die brengt je langs de mooiste treurige plekken van Nederland, meldt Fietsersbond.

28 februari '24 (10:06)

Verzet tegen bomenkap Naarderbos: 'Absurd plan'

De bomenkap langs het Naarderbos om een honderden meters lange geluidswal te plaatsen, moet worden tegengehouden door de provincie. Tenminste, dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de partij leidt de bomenkap in het gebied tot afbraak van de leefomgeving van beschermde dieren die daar leven, meldt NH Nieuws.

28 februari '24 ( 9:38)

Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer

Een nieuwe route die door het natuurgebied Yerseke Moer loopt en waarbij je langs beleefpunten loopt en leert over de omgeving en de geschiedenis. De provincie Zeeland maakt meer dan 400.000 euro voor vrij, zodat het Zeeuwse Landschap aan de slag kan om een belevingsroute te realiseren, meldt provincie Zeeland.

27 februari '24 (11:24)

‘Modderplassen in natuurgebieden bedreiging voor broedvogels’

Door de vele regen ontstaan er onbegaanbare paden in natuurgebieden. Dit volgens IVN Natuureducatie een bedreiging vormen voor broedende vogels en andere dieren die bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen, waardoor bezoekers de neiging kunnen hebben om van de paden af te wijken. Dat kan echter negatieve gevolgen hebben voor broedende dieren. Daarom wil de natuurorganisatie mensen op het hart drukken om goede schoenen aan te trekken en op de paden te blijven.

27 februari '24 ( 9:24)

Voorjaarsvoordeel bij Interrail: 15% korting

Interrail heeft sinds 20 februari jl. een voorjaarssale van 15%. Deze korting is geldig op alle ‘flexi passen’ en op alle ‘doorlopende passen’. De actie loopt tot 5 maart dit jaar.

26 februari '24 (15:18)

E-bike marktleider in 2023, iets minder fietsen verkocht

De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.