Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurorganisaties willen geen uitstel meer van natuurcompensatie Maasvlakte

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Natuurorganisaties willen geen uitstel meer van natuurcompensatie Maasvlakte / Foto: "It's going to rain - Maasvlakte - Port of Rotterdam" door Frans Berkelaar
Natuurorganisaties willen duidelijkheid van minister Van der Wal over de uitvoering van natuurcompensatie voor Maasvlakte-II. In een brief aan de kamer schrijft de minister over inhoudelijke plannen. Daaruit komt niet naar voren wanneer de uitvoering van start gaat. “Natuurcompensatie kan niet langer wachten. Begin nu, zodat we niet nogmaals naar der rechter hoeven te stappen.” Dat meldt Natuurmonumenten.

Na vier jaar praten is het geduld van de natuurorganisaties op. Directeur natuurbeheer bij Natuurmonumenten, Teo Wams, stelt dat de minister serieuze plannen heeft opgesteld. Daar is hij blij mee, maar dat er geen startdatum vermeld staat baart hem zorgen. “De natuur kan niet langer wachten. In feite ligt de Maasvlakte er al 15 jaar illegaal. Nog langer uitstel helpt niemand en al helemaal de natuur niet.”

Eerdere zaak

In het verleden hebben Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fond, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Stichting Duinbehoud en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een rechtszaak aangespannen om de natuurcompensatie voor de Tweede Maasvlakte af te dwingen. De natuurorganisaties werden toen door de rechter in hun gelijk gesteld. Die bepaalde dat de uit 2001 daterende plannen hiervoor alsnog moeten worden uitgevoerd.

Nog niet uitgevoerd

Ondanks de uitspraak van de rechter is er nog niet veel terechtgekomen van de natuurcompensatie. De minister heeft tot tweemaal toe het besluit uitgesteld. Dat op verzoek van de Tweede Kamer. Het is de aanleiding geweest voor natuurorganisaties om een brief te sturen naar de minister. Daarin staat een oproep om haar besluit uiterlijk 29 februari te publiceren. Anders nemen de natuurorganisaties opnieuw juridische stappen.

Pakket met maatregelen

Volgens de natuurorganisaties is er een goede balans in de plannen van de minister. “We denken dat er een evenwichtig pakket aan maatregelen ligt dat enerzijds ecologisch robuust is, en anderzijds rekening houdt met de belangen van de visserij.” Toch is het maatregelenpakket kleiner dan het oorspronkelijke plan uit 2001. Of het voldoende is, moet worden beoordeeld door de Europese Commissie. 

29 februari '24 ( 8:38)

Nieuwe wolvenbeleid Gelderland gaat in lente in

Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

29 februari '24 ( 8:37)

Rapport: groot deel Nederlandse natuur overbelast door stikstof

Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

29 februari '24 ( 8:32)

EU-natuurwet kost veel, maar levert meer op

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

28 februari '24 (13:14)

Op de elektrische deelfiets door recreatiegebieden in Noordoostpolder toeren

Gemeente Noordoostpolder wil recreatiegebieden toegankelijker maken. Daarvoor start de gemeente in het voorjaar met een proef waarbij elektrische deelfietsen bij recreatiegebieden worden geplaatst. Die komen bij vijf gebieden, namelijk in Kraggenburg, het Waterloopbos, het Kuinderbos, op Schokland en bij Wellerwaard, meldt de Stentor.

28 februari '24 (11:17)

Deze gids voert je langs de mooiste treurige plekken van het land

Je wilt een leuke route maken of een mooie bezienswaardigheid bezoeken. Hartstikke fijn, maar op een gegeven moment is het wel eens gebeurd met al die miljoenen groene, fraaie (fiets)routes en attracties. Zin in iets anders? Dan kan de gids Treurtrips je mogelijk helpen. Die brengt je langs de mooiste treurige plekken van Nederland, meldt Fietsersbond.

28 februari '24 (10:06)

Verzet tegen bomenkap Naarderbos: 'Absurd plan'

De bomenkap langs het Naarderbos om een honderden meters lange geluidswal te plaatsen, moet worden tegengehouden door de provincie. Tenminste, dat stelt de provinciale fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de partij leidt de bomenkap in het gebied tot afbraak van de leefomgeving van beschermde dieren die daar leven, meldt NH Nieuws.

28 februari '24 ( 9:38)

Ruim 4 ton voor nieuwe belevingsroute Yerseke Moer

Een nieuwe route die door het natuurgebied Yerseke Moer loopt en waarbij je langs beleefpunten loopt en leert over de omgeving en de geschiedenis. De provincie Zeeland maakt meer dan 400.000 euro voor vrij, zodat het Zeeuwse Landschap aan de slag kan om een belevingsroute te realiseren, meldt provincie Zeeland.

27 februari '24 (11:24)

‘Modderplassen in natuurgebieden bedreiging voor broedvogels’

Door de vele regen ontstaan er onbegaanbare paden in natuurgebieden. Dit volgens IVN Natuureducatie een bedreiging vormen voor broedende vogels en andere dieren die bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen, waardoor bezoekers de neiging kunnen hebben om van de paden af te wijken. Dat kan echter negatieve gevolgen hebben voor broedende dieren. Daarom wil de natuurorganisatie mensen op het hart drukken om goede schoenen aan te trekken en op de paden te blijven.

27 februari '24 ( 9:24)

Voorjaarsvoordeel bij Interrail: 15% korting

Interrail heeft sinds 20 februari jl. een voorjaarssale van 15%. Deze korting is geldig op alle ‘flexi passen’ en op alle ‘doorlopende passen’. De actie loopt tot 5 maart dit jaar.

26 februari '24 (15:18)

E-bike marktleider in 2023, iets minder fietsen verkocht

De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.