Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Exotisch Chinees ‘blafhert’ gespot in Gelderse Kekerdom

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Exotisch Chinees ‘blafhert’ gespot in Gelderse Kekerdom / Foto: "Red Muntjac (Muntiacus muntjak curvostylis)" door Bernard DUPONT
Dat je een egel of marter in je tuin ziet rondlopen is al een mooi plaatje, maar wat een vrouw in het Gelderse Kekerdom spotte, dat zie je niet zomaar. Zij zag namelijk een Chinese muntjak in haar tuin. En die tref je niet zo snel. Daarom dacht ze eerst ook dat het een kat was, meldt Omroep Gelderland.

Ze zag de exoot niet eens, maar meerdere keren in haar tuin rondwandelen. Al snel concludeerde ze dat het niet om een kat ging. Wat het wel was, daar had ze geen idee over.

Het is moeilijk om te zeggen hoe het beestje in de achtertuin van deze mevrouw terecht is gekomen. Volgens Thijmen van Heerde, ecoloog bij ARK Rewilding Nederland, leeft er een kleine populatie muntjakken in Duitsland. Mogelijk is het dier de grens overgestoken en in Nederland terechtgekomen. Ook sluit de ecoloog het niet uit dat het hertje is ontsnapt, ondanks dat gevangenschap van de muntjak verboden is.

Niet bang voor mensen

De vrouw die het dier in haar tuin spotte stelt dat het dier niet bang was voor haar. Toen haar kinderen een bakje water voor het hert neerzetten, verroerde deze geen vin – of staart. “We konden dichtbij komen. Het was een tam beestje”, aldus de familie.

Dat is opvallend, aangezien het beestje over het algemeen mensenschuw is. Daarom wordt de link met gevangenschap niet uitgesloten.

Ingeburgerd

Van oorsprong komt de muntjak uit China. Maar inmiddels zijn er al meerdere populaties op andere plekken in de wereld. Zo is de muntjak ook al ingeburgerd in Groot-Brittannië en Frankrijk. In Nederland komt het dier echter niet voor. Op waarnemingen.nl is te zien dat de muntjak in vijftien jaar 58 keer in Nederland is gesignaleerd.  

Als het dier niet besluit om zelf terug te keren naar Duitsland, krijgt faunabeheer de opdracht van de provincie om het dier af te schieten. De muntjak staat op de exotenlijst. Ze kunnen namelijk snel voortplanten en lijken qua dieet sterk op herten. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de muntjak lang in Nederland blijft rondlopen.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.