Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurherstel in Limburg vanuit de helikopter

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Natuurherstel in Limburg vanuit de helikopter / Afbeelding: Provincie Limburg
De aankomende twee jaar krijgen 250 hectare in de Maasduinen en de Boshuizerbergen steenmeel vanuit een helikopter. Dat gaan het Limburgs Landschap en Bosgroep Zuid Nederland doen met een subsidie van de provincie. Met de mineralen in steenmeel wordt de bodem verbeterd wat leidt tot meer vitaliteit in de bossen. Geïnteresseerden kunnen op 23 januari een kijkje nemen en luisteren naar de uitleg van de boswachters, meldt Provincie Limburg.

Verzuring, verdroging en klimaatverandering zorgen ervoor dat de bossen op droge zandgronden minder gezond worden. Dat geldt dus ook voor Noord-Limburg. Steenmeel voegt mineralen toe aan de bosbodem, zodat natuurherstel kan optreden. De gebieden Rode Hoek, Eckeltse Bergen en Landgoed de Hamert krijgen zo’n 10.000 kg steenmeel per hectare. Hierin zitten mineralen als kalium, calcium en magnesium. Ook worden op grote delen boomsoorten aangeplant die helpen om de bosbodem weer in balans te brengen, zoals haagbeuk en linde.

Helikopter

In eerste instantie denk je misschien: hoe kan een helikopter duurzaam zijn? Maar er is zeker iets voor te zeggen. Door te kiezen voor helikopters wordt het steenmeel gelijk verdeeld over het gehele gebied, is er geen bodemdruk door zware machines en worden insecten en dieren zo min mogelijk verstoord.

Rijk aan mineralen

In de bodem zitten van nature belangrijke mineralen voor bomen en planten. Op meerdere plekken hebben bossen het moeilijk, omdat er een tekort is ontstaan aan bepaalde mineralen. Door de voorraad weer aan te vullen en daarnaast meer variatie aan te brengen in boomsoorten, wordt de bodem weer hersteld. Het positieve effect van een bodemverbeterende maatregel duurt zeker tien jaar. Steenmeel is van nature rijk aan kalium, calcium en magnesium, die over lange tijd in de bosbodem terecht komen. Voor meer informatie over de maatregelen en de plekken waar het bos wordt afgesloten vind je op www.limburgs-landschap.nl/steenmeel/.

Kijkmiddag

Op dinsdagmiddag 23 januari organiseert het Limburgs Landschap van 13:00 tot 15:00 uur een kijkmiddag bij de Boschhuizerbergen. Geïnteresseerden kunnen het strooiwerk boven het bos bekijken en de depotlocatie. Boswachters van het Limburgs Landschap geven uitleg. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van het Limburgs Landschap aan de Maasheseweg in Smakt.

Meer natuur in beeld

Naast de Maasduinen en Boschhuizerbergen zijn er in De Meinweg en in Leudal ook zoekgebieden aangewezen waar de bodem verbeterd kan worden met steenmeel of rijkstrooiselssorten. In totaal gaat het om 1.100 hectare in de Meinweg, Maasduinen, Boschhuizerbergen en Leudal. De eerste 250 hectares worden in de komende jaren hersteld.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.

16 april '24 ( 9:36)

ANWB voegt nieuw boek toe aan 'Allermooiste'-serie

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB-boek ‘Het allermooiste van Nederland’ verkrijgbaar. Het boek biedt onder andere een selectie uit de vijf bestsellers van de Allermooiste-serie. Naast vestingsteden, dorpen en kastelen, zijn nieuwe bezienswaardigheden als buitenplaatsen, vuurtorens, molens, boerderijen en andere bijzondere monumenten, zoals de Oosterscheldekering of Klooster Ter Apel, opnemen.

15 april '24 ( 9:33)

Stilte voor de storm: vanmiddag onweer en hagel

Ondanks dat het afgelopen weekend en de maandagochtend rustig en zonnig verliepen, schuilt er minder zonnig weer achter. Vanaf maandagmiddag trekken er zware buien over het land. Het KNMI heeft inmiddels code geel afgekondigd voor het hele land vanaf 13:00 uur, meldt NOS.

15 april '24 ( 8:53)

Nationale Bijentelling voor het eerst tien dagen lang

Duizenden vrijwilligers gaan vanaf maandag weer bijen tellen in hun omgeving tijdens de zevende editie van de Nationale Bijentelling. De telling duurt dit jaar voor het eerst tien dagen lang, in plaats van een weekend.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.